tiistai 26. maaliskuuta 2024

Uusi resepti viikossa 13/52: Green goddess -pasta

Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.  

Hurmaavan keväinen vihreä pastaruoka valmistuu nopeasti. Vieläkin vikkelämmin ruoan saa pöytään, jos käyttää tuorepastaa. Reseptiä muokkasinkin vain pastan osalta, mutta muuten mentiin kerrankin Hesarin ohjeen mukaan. Nonnan hienoiseksi yllätykseksi green goddess maistui myös pikkuväelle hyvin.

Alkuperäisen reseptin löydät täältä.

Green goddess -pasta

400 g vihreitä kasviksia (esim. meillä käytettiin nippu parsaa ja vajaa pussillinen 
sokeriherneenpalkoja pakasteesta) 
350 g spagettia tai muuta pastaa 
sitruunan kuori raastettuna

Kastike
1 valkosipulinkynsi
1 pussi (65 g) babypinaattia
1 ruukku basilikaa
n. 3/4 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 dl raastettua parmesaania
1 dl rouhittuja cashew- tai muita pähkinöitä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä

parmesan- tai pecorinojuustoa tarjoiluun
koristeeksi basilikaa

Tee näin

Valmistele kasvikset ja leikkaa ne tarvittaessa suupaloiksi. 

Tarkista kasvisten kypsymisajat: jos käytät irtoherneitä, riittää keittoajaksi minuutti. Parsalle voit varata noin 3 minuuttia ja pakasteherneenpalkojen kypsennysaika on noin 4 minuuttia.  

Yhdellä keittoastialle pääset, jos kypsennät pastan ja kasvikset samassa kattilassa. Voit myös kypsentää kasvikset erikseen. 

Jos käytät tuorepastaa, laita siis herneenpalot kattilaan ensin ja parsa mukaan heti, kun tuorepasta alkaa kiehua. 

Jos käytät kuivapastaa, keitä se pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Kun keittoaikaa on jäljellä 3 minuuttia, lisää parsat. Jos käytät herneitä, lisää ne yhden minuutin kohdalla. 

Valuta pastan keitinvesi pois.

Tee kastike pastan kypsyessä. Laita kuorittu valkosipulinkynsi, huuhdeltu pinaatti, basilikanlehdet, öljy, sitruunamehu, juustoraaste, pähkinät ja mausteet tehosekoittimeen ja aja pestomaiseksi kastikkeeksi. 

Yhdistä pasta, (kasvikset) ja kastike. Raasta päälle juustoa ja ripottele sitruunan kuoriraastetta. Koristele basilikalla ja tarjoa heti.

Miten onnistui?

Green goddess -pasta pääsee nopeiden arkiruokien vakiolistalle parsa-aikaan. Tuorepastan käyttö ja kasvisten kypsentäminen samassa kattilassa teki tästä jotenkin erityisen kätevää. Helppoa ja herkullista. 










perjantai 22. maaliskuuta 2024

Uusi resepti viikossa 12/52: Vegaaninen juurespelti "fetajuustolla"

Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.  

Tämän viikon resepti muuntui kotikokeilussa niin paljon, että ei ehkä voi samaksi reseptiksi sanoa. Inspiraation lähteenä toimi Liemessä-sivuston halloumipelti.  Halloumin sijaan testasin vegaanista Mö Kreikkalainen fetatyyppistä vuustoa, ja käytin niitä kasviksia, joita sattui kotona olemaan.

Jos käytät kesäkurpitsaa ja muita nopeammin kypsyviä kasviksia, paahda pidemmän kypsymisajan vaativia juureksia ensin parikymmentä minuuttia ja lisää nopeammin kypsyvät kasvikset vasta sen jälkeen, jotta ne pysyvät mukavasti rapsakoina. Lisää juusto pehmenemään joukkoon vasta 10 minuuttia ennen valmistumista.  

Vegaaninen juurespelti "fetajuustolla"

- kasviksia, joita kotona sattuu olemaan - 

perunoita
porkkanoita
palsternakkaa
valkoretikkaa
varsiparsakaalia
sipulia
paprikaa
valkosipulia
sellerinvartta

pari lusikallista oliiviöljyä
pari lusikallista kuusenkerkkäsiirappia
suolaa (lipstikkasuola toimii hyvin)
mustapippuria
jeeraa
ras-el-hanout -mausteseosta

paketti Mö Kreikkalainen fetatyyppistä vuustoa

Tee näin

Kuori ja pilko kasvikset kulhoon. Lisää joukkoon öljy, siirappi ja mausteet ja sekoita. Levitä kasvikset pellille leivinpaperin päälle.

Kypsennä 200 - 220 asteessa 30-45 minuuttia kasviksista riippuen. Paloittele tai lohko juusto kasvisten päälle ja anna sen pehmetä noin kymmenkunta minuuttia. 

Tarjoa hummuksen, salaatin tai hyvän leivän kera. Herkullista ihan sinälläänkin! 

Miten onnistui?

Käytännössä ruoka oli uunijuureksia Mö Kreikkalaisella ryyditettynä. Alkuperäisen reseptin halloumi olisi varmasti toiminut paremmin, sillä Kreikkalainen suli hieman valkokastikemaiseksi seokseksi kasvisten päälle. Kenties lyhyempi aika  uunissa olisi riittänyt. Maku oli kuitenkin todella hyvä, ja seuraavalla kerralla Mö pääseekin kokeiluun 'fetasalaattiin' kylmänä. 







keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Uusi resepti viikossa 11/52: Brasilialainen kalapata


Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.  

Tämän herkullisen kalaruoan resepti löytyi Etiketti-lehdestä 1/2024. 

Brasilialainen kalapata

400 g jättikatkarapuja
400 g kuhafilettä
1 tl suolaa
2 limeä
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 (mietoa) chiliä
500 g tomaatteja
2 punaista paprikaa
1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tl jeeraa (kokonaisia)
2 rkl tomaattipyrettä
400 ml kookosmaitoa
1/2 tl suolaa
1 ruukku korianteria

Tee näin

Sulata jättikatkaravut. Leikkaa kuha reiluiksi paljoiksi. Laita kuhanpalat ja ravut kulhoon, mausta suolalla. Raasta päälle limen kuorta ja purista mehut. Sekoita ja laita jääkaappiin maustumaan.

Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise ja pilko chilit (poista halutessasi siemenet). Lohko tomaatit ja pilko paprikat reiluiksi paloiksi. Jos käytät kirsikkatomaatteja, kuten minä, voit käyttää ne kokonaisena. 

Kuumenna öljy korkealaitaisessa kasarissa. Kuullota sipuleita ja chiliä hetki. Lisää pannulle jeera ja tomaattipyre, paprikat ja tomaatit. Kuullota kasviksia viitisen minuuttia.

Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalanpalat ja ravut liemineen. Anna poreilla kannen alla viitisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Viimeistele kalapata korianterilla. Tarjoa keitetyn riisin ja hyvän maalaisleivän kanssa. 

Miltä maistui?

Herkullista! Liemi oli niin hyvää, että lautasta piti pyyhkiä leivänpalalla. Tätä ruokaa santsattiin moneen kertaan. Riisiä ja leipää kannattaakin kalapadan kaverina olla reilusti tarjolla. 

Meillä pakkasessa olleet chilipalot eivät ollut ihan kaikkein miedointa, joten liemessä oli mukava potku jeeran lisäksi. Jeera jakaa mielipiteitä, mutta itse pidän sen mausta kovasti. 

Limemehussa raakakypsyneet kuhanpalat näyttivät sen verran maukkailta jo ennen kypsennystä, että ehkä pitänee ottaa kokeiluun kuhacevichekin.





lauantai 9. maaliskuuta 2024

Uusi resepti viikossa 10/52: Sitruunainen salviakana


Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta. 






Tähän ruokaan löytyi inspiraatio instasta, Iman ja Leena safkaa -tililtä. Helppoa ja herkullista! (Tätä tiliä kannattaa muutenkin seurata!)

Sitruunainen salviakana

2 kokonaista valkosipulia
6-10 perunaa
6 kpl kanan reisikoipia (tai paistileikkeitä tai vastaavaa)
1 ruukku tuoretta salviaa
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 luomusitruunaa
4 rkl oliiviöljyä

(koristeluun muutama salvianlehti)

Tee näin

Leikkaa valkosipuleista hattu pois. Pilko pestyt perunat lohkoiksi (voit kuoria, jos haluat),
Laita perunat, kananpalat ja salvian lehdet uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Puolita pestyt sitruunat, purista vuokaan puolikkaan tai yhden sitruunan mehu ja laita loput puolikkaat vuokaan. Kaada päällimmäiseksi öljy. 

Paista 200 asteessa noin tunti ja vartti tai kunnes ainekset ovat kypsiä. (Tähän vaikuttaa perunalohkojen koko ja se, millaista kanaa käytät.)

Valele vuoan pohjalta nestettä perunoiden päälle ennen tarjoilua. Puristele kypsät valkosipulinkynnet ja sitruunat ruoan joukkoon. Koristele salvianlehdillä. 

Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoa raikkaan salaatin kera. 

Miten tuunasin? 

Tuunasin määriä kolmelle - perunoita vähän vähemmän, samoin paistileikkeitä yhden paketin verran. Sitruunaa ja salviaa ei voi minun mielestäni koskaan olla liikaa :) joten niitä reseptin mukaan. 

Menikö jatkoon? 

Ja kyllä, tämäkin resepti heittämällä jatkoon. Kevättalven kanaruoka meillä on usein ollut pollo alla siciliana, mutta veriappelsiiniajan ulkopuolella tämä on aivan loistava vaihtoehto. Plussaa siitä, että lisukkeena että on kotoista perunaa. 


Valmiina uuniin!


 

  



sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Uusi resepti viikossa 9/52: Arancini

Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta. 

Ehkä luit edelliskertaisen #uusireseptiviikossa -postauksen, jossa cacio e pepe klassikkopastasta oli tehty risottoversio? Nyt hyödynnetään loput risotosta arancineiksi. 

Rakkaus arancineihin syttyi muutama vuosi sitten Sisiliassa, jossa niitä tarjottiin rannalla lounaaksi paikallisen oluen kera. Illallisravintolassa sain kerran minua varten tehdyn mustan arancinin. Listan ulkopuolelta improvisoidun annoksen nimi oli Etna, ja maku aivan huikea. Muoto ei ollut pyöreä, vaan pisaramainen - tai vuorta muistuttava. 

Suomessakin olen ravintolasta saanut oikein mainioita arancineja. Ehkä olen halunnut vaalia näitä ihania ruokamuistoja jotenkin erityisinä, kun en ole koskaan aiemmin kokeillut tehdä arancineja itse. Oli miten oli, tämä versio on arancini ai cacio e pepe, mutta yhtä hyvin voit tehdä nämä pallerot mistä tahansa risotosta. Pallon keskelle voit risotosta riippuen vielä lisätä täytettä tai lisämaustetta, vaikkapa njudaa tai mozzarellaa. Cacio e pepessä makua (ja juustoa) on tarpeeksi ilmankin. 


Arancini 

tähteeksi jäänyttä risottoa
öljyä uppopaistamiseen, esimerkiksi rypsiöljyä

Leivitykseen
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
3-4 dl korppujauhoja

Tee näin

Muotoile jäähtyneestä risotosta kostuteilla käsillä kämmeneen hyvin sopivia palluroita. 
Jos lisäät arancineihin täytteitä, laita ensin kämmenelle reilu lusikallinen risottoa, paina litteäksi, lisää haluamasi täyte ja sulje tiukaksi palloksi.
 
Riko kananmunat kulhoon ja riko rakenne haarukalla.


Laita vehnäjauhot ja korppujauhot omille lautasilleen. 


Pyöritä arancinit ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhossa. 


Kuumenna riittävästi öljyä (jotta arancinit peittyvät) 180 asteiseksi. Uppopaista arancineja noin 3 minuuttia muutama kerrallaan siten, että arancinit mahtuvat liikkumaan kattilassa ja lämpötila pysyy tasaisena. Meillä paistaminen sujui kolmessa erässä, noin 6-7 palleroa kerrallaan kiehumassa. 

Nosta arancinit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle ja rouhaise päälle suolaa.

Koristele parmesanraasteella ja mustapippurilla. Tarjoa salaatin kanssa. 



Leivitin pallerot kerralla sillä välin, kun öljy kuumeni. 
Risottopallerot odottamassa leivitystä


Lämpömittari on uppopaistossakin hyvä kaveri!