maanantai 20. toukokuuta 2024

Uusi resepti viikossa: 18/52 Cappuccino-kakku



Tämänkertaisen herkun, cappuccino-kakun, alkuperäinen resepti löytyy Helsingin Sanomista. 

Cappuccino-kakku

200 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl vahvaa valmista (jäähtynyttä) kahvia (esim. espressoa)
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

voita ja korppujauhoja vuokaan 

Täyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttuorejuustoa)
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Kuorrute

100 g (maito)suklaata
25 g voita
0,5 dl vahvaa valmista kahvia

Tee näin

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Keitä 1,5 dl vahvaa kahvia. Voitele ja jauhota rengaskakkuvuoka. 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja 1 dl kahvia taikinaan vuorotellen. 

Sekoita täytteen ainekset.

Laita puolet taikinasta vuoan pohjalle. Levitä tuorejuustoseos taikinan päälle. Lisää loppu taikina tuorejuuston päälle.

Paista noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla: kakku on kypsä, kun kokeilutikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä 5 minuuttia ennen kumoamista. 

Tee kuorrute. Paloittele suklaa ja laita se voin ja kahvin kanssa kattilaan. Sulata seos varovasti sekoitellen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja valuta kuorrute kakun päälle ja reunoille. 

Kakun voit valmistaa jo hyvissä ajoin ja kuorruttaa vasta lähempänä tarjoilua.

Säilytä kakku jääkaapissa. Tarjoa hyvän kahvin kera.

Miten tuunasin

Tuorejuustona käytin mascarponea (mitäpä muutakaan). Maitosuklaa ei ole meidän juttu, joten testikakun kuorrutteena oli Fazerin suolainen toffeekrokantti -suklaata. Seuraavassa kokeiltiin tummempaa taloussuklaata. Tumma suklaa vei hieman huomiota kahvin ja mascarponen liitolta, joten suosittelen pitäytymään maitosuklaassa.

Menikö jatkoon?

Todellakin meni. Kakku hävisi kahvipöydästä reipasta vauhtia. Hyvän, vahvan kahvin kanssa tässä on hemmotteluhetken ainekset!   


Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.  

perjantai 10. toukokuuta 2024

Uusi resepti viikossa: 17/52 Kotitekoinen pippurisulatejuusto kaurakermasta

Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.  

Linkki alkuperäiseen reseptiin

Pippurisulatejuusto kaurakermasta 

1 purkki Pirkka kauraruoka pippuria (2,5 dl) 
2 rkl agar agaria

(suolaa)
(mausteita oman maun mukaan)

Tee näin

Kaada kaurakerma kattilaan ja lisää agar agar hyvin sekoittaen.
Keitä pari minuuttia. Mausta tarvittaessa.
Kaada seos muovirasiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.
Kumoa lautaselle ja nosta tarjolle! 

Vaikkei uskoisi, tästä sulatejuustosta voit leikata viipaleita juustohöylällä leivän päälle. Toimii siis mainiosti arkivegaanivuustona! 

Miten tuunasin 

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin juustonmakuista kaurakermaa, meillä testissä pippurikaurakerma. Pippuriversioon lisäsin hieman suolaa. 

Miltä maistui?

Pippuriselta! Koostumus oli pehmeää, hieman tahmeaa kuten viipalesulatejuustot. Makua oli enemmän kuin monessa valmistuotteessa.

Jos käytät riisikakkuja leivän sijaan, tämä juusto antaa hieman yksitoikkoisille riisikakuille reippaasti uutta twistiä. Erinomaista riisikakun päällä tomaattiviipaleiden kanssa.


Ei mikään kaunistus, mutta maku oli hyvä!


lauantai 4. toukokuuta 2024

Uusi resepti viikossa: 16/52 Provencen kanaa ja glaseeratut palsternakat

Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.  

Provencen kanaa ja glaseeratut palsternakat

Pintamaustettu kanan rintafile 1/hlö (Naapurin Maalaiskana rintafile provence) 

500-700 g palsternakkaa
3 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl voita
1 rkl siirappia
1/2 tl suolaa

Tee näin

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja leikkaa palsternakat pitkittäin 4-6 osaan. Kuumenna kattilassa voi ja siirappi, lisää suola. Asettele palsternakat uunipellille ja voitele ne voi-siirappiseoksella. Paahda uunissa 200 asteessa sen aikaa, kun paistat kanafileet. 

Paista kanafileet öljyssä noin 5 minuuttia per puoli. Vähennä uunin lämpö 175 asteeseen ja laita kanafileet kypsymään uuniin kannellisessa padassa (lisää pohjalle tilkka vettä) tai folioon käärittynä  20-25 minuuttia.

Palsternakan lisäksi kanan lisukkeeksi sopii keitetty riisi, raikas salaatti ja keväisen napakat keitetyt parsat.

Miltä maistui? Miten tuunasin?

Näköjään palsternakka on tullut meille jäädäkseen. Tämä glaseerattu versio oli oikein maukas, tosin palsternakan makea maku on mielestäni vallan mainio sellaisenaankin ilman voita ja siirappia. Siirappina käytin kotitekoista kuusenkerkkäsiirappia, jonka metsäinen makuvivahde sopii hyvin ruokiin. 

Kanan kypsensin ruskistamisen jälkeen kannellisessa padassa uunissa. Pohjalle laitoin tilkan vettä. Valmiiksi provencelaisittain pintamaustettu kana toimi yllättävän hyvin, vaikka meillä yleensä suositaan kotikeittiön maustesävellyksiä.

Jatkoon? Miksei. 

Sen verran kiire oli syömään, että melkein unohtui ottaa kuva :)