Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.
Ehkä luit edelliskertaisen #uusireseptiviikossa -postauksen, jossa cacio e pepe klassikkopastasta oli tehty risottoversio? Nyt hyödynnetään loput risotosta arancineiksi.
Rakkaus arancineihin syttyi muutama vuosi sitten Sisiliassa, jossa niitä tarjottiin rannalla lounaaksi paikallisen oluen kera. Illallisravintolassa sain kerran minua varten tehdyn mustan arancinin. Listan ulkopuolelta improvisoidun annoksen nimi oli Etna, ja maku aivan huikea. Muoto ei ollut pyöreä, vaan pisaramainen - tai vuorta muistuttava.
Suomessakin olen ravintolasta saanut oikein mainioita arancineja. Ehkä olen halunnut vaalia näitä ihania ruokamuistoja jotenkin erityisinä, kun en ole koskaan aiemmin kokeillut tehdä arancineja itse. Oli miten oli, tämä versio on arancini ai cacio e pepe, mutta yhtä hyvin voit tehdä nämä pallerot mistä tahansa risotosta. Pallon keskelle voit risotosta riippuen vielä lisätä täytettä tai lisämaustetta, vaikkapa njudaa tai mozzarellaa. Cacio e pepessä makua (ja juustoa) on tarpeeksi ilmankin.
Arancini
tähteeksi jäänyttä risottoa
öljyä uppopaistamiseen, esimerkiksi rypsiöljyä
Leivitykseen
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
3-4 dl korppujauhoja
Tee näin
Muotoile jäähtyneestä risotosta kostuteilla käsillä kämmeneen hyvin sopivia palluroita.
Jos lisäät arancineihin täytteitä, laita ensin kämmenelle reilu lusikallinen risottoa, paina litteäksi, lisää haluamasi täyte ja sulje tiukaksi palloksi.
Riko kananmunat kulhoon ja riko rakenne haarukalla.
Laita vehnäjauhot ja korppujauhot omille lautasilleen.
Pyöritä arancinit ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhossa.
Kuumenna riittävästi öljyä (jotta arancinit peittyvät) 180 asteiseksi. Uppopaista arancineja noin 3 minuuttia muutama kerrallaan siten, että arancinit mahtuvat liikkumaan kattilassa ja lämpötila pysyy tasaisena. Meillä paistaminen sujui kolmessa erässä, noin 6-7 palleroa kerrallaan kiehumassa.
Nosta arancinit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle ja rouhaise päälle suolaa.
Koristele parmesanraasteella ja mustapippurilla. Tarjoa salaatin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti