sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Luontobbongaajan vuosi 2023

Ihanan pakkassään saattelemana on aika sanoa heipat bbongailuvuodelle 2023 ja toivottaa uusi vuosi tervetulleeksi. Ehkä enemmän toiveena kuin varsinaisena tavoitteena ensi vuodelle on löytää uusia eliksiä listalle wau-elämysten kera. 

Vuoden 2023 luontohavainnot

  • Lintulajihavaintoja löytyi tilastoistani yhteensä 158 (+ankka), joista Suomessa 143. Harmittavasti jäin perheen sisäisessä kisassa kakkoseksi - isännällä oli lintulajeja listalla peräti 162. Edellisvuonna lintulajihavaintoja oli 136 (Suomessa 121). 

  • Päiväennätys oli 24.6. (41 lintulajihavaintoa).
  • TOP-havaintolaji oli linnuissa jälleen varis (463 havaintoa) ja nisäkkäissä orava (213).
    Ei uusia yllätyksiä top-kategoriassakaan.


Ison määrän uusia mahtavia bbong-elämyksiä soi Pohjois-Norja, jonne ehdittiin kesällä ennen lintuinfluessaa. Ja olihan se Hornøyan lintusaari kaiken hehkutuksen arvoinen. Lunnin tapaaminen oli bucket list -elämys.

Kasvien, nisäkkäiden, sienien ja muiden luokkien täyttö jäi tänäkin vuonna lintubbongailujen varjoon. Kasveja voisi ensi vuonna yrittää opetella tunnistamaan lisää ja saada 100 lajia listalle. Tänä vuonna niitä kirjasin laiskanlaisesti 42.

Sovelluksen käyttöön tuli tänä vuonna opiskelijaryhmän testausprojektista hyviä kehityskohteita. Käytettävyyttä ja toiminnallisuutta on niiden perusteella parannettu. Muutama bugikin löytyi ja korjattiin. Näkyvimpiä muutoksia ovat uusi mahdollisuus jakaa havaintoja myös tiedostona, ja havainnon tallettamisen jälkeen ruudulle tuleva vahvistusviesti siitä, että tiedot on talletettu. Jos sinulla on Bbongista palautetta ja kehitysideoita, laita tulemaan lomakkeen tai Facebook-ryhmän kautta - kiitos etukäteen!  

Kiikareiden lisäksi linturetkillä kulki tänä vuonna mukana kamera. Kuvien avulla saatiin varmistettua kotisohvalta käsin maastossa epävarmoiksi jääneitä havaintoja, joten vaikka reppuun tuli lisää rompetta rahdattavaksi, se oli sen väärti.

Huomenna sitten aloitetaan uusi bbongailuvuosi. 1.1.2023 olin kirjannut listalle vain yhden  lajin, mustarastaan. Veikkaan, että 1.1.2024 menee tämä lukema rikki, jos pihapiirin vakiotiimi suvaitsee vierailla ruokailupaikalla.

Hyvää tulevaa bbongailuvuotta!  Olkoon se luontoelämyksellinen ja monimuotoisuutta kunnioittava.




Bbong on kotimainen ja ilmainen mobiilisovellus luontohavaintojen kirjaamiseen ja selaamiseen. Sen avulla voit myös oppia luonnosta lisää. Bbongin löydät sovelluskaupastasi, sekä AppStoresta että GooglePlaysta. Lisätietoja Mosahybridin sivuilta!

,

tiistai 12. syyskuuta 2023

Orzo-kesäkurpitsasalaatti

Kesäkurpitsoita ei tullut omasta maasta vaivaksi asti tänä vuonna. Kertaakaan en ole vielä tehnyt kesäkurpitsa-mustikkapiirakkaa, mutta pari kertaa oman maan sadosta on riittänyt ruoanlaittoon. Ehdoton uusi suosikkiresepti on orzo-kesäkurpitsasalaatti (vaikkei siinä salaattia olekaan yhtään). 

Orzon metsästäminen osoittautui hieman haastavaksi, mutta lopulta pussi löytyi Citymarketin pastahyllystä. Pastaksi noita riisinnäköisiä jyviä ei kyllä ensinäkemältä uskoisi.

Alkuperäisessä reseptissä ainekset grillataan - meillä tehtiin ihan paistinpannulla, ja toimi erinomaisesti niinkin. Jos siis pihalla ei ole grilli käytössä, tämä onnistuu sisällä keittiössäkin. Sitruunaviipaleiden asemasta voit käyttää myös säilöttyjä sitruunoita. Toimii!

Resepti on alunperin Helsingin Sanomista.

Orzo-kesäkurpitsasalaatti

Neljälle

3 dl     orzo-jyväpastaa
        pientä kesäkurpitsaa
2         luomusitruunaa (tai vastaava määrä säilöttyjä sitruunoita)
400 g  halloumia
0,5 + 1 dl oliiviöljyä
0,5 tl   suolaa
0,5 tl   sokeria
0,5 tl   mustapippuria
2 rkl    sitruunamehua
1        ruukku minttua


  1. Keitä orzo kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. 
  2. Leikkaa kesäkurpitsat pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Sivele viipaleet öljyllä.
  3. Pese ja leikkaa sitruunat ohuiksi viipaleiksi.
  4. Leikkaa juusto viipaleiksi, jos grillaat sen, tai kuutioiksi, jos paistat pannulla.
    Halutessasi voit huuhtoa juustosta ylimääräisen pintasuolan pois. Meillä ei huuhdottu.

  5. Tee kastike. Laita pieneen kulhoon desi öljyä, mausteet ja sitruunamehu. 
  6. Hienonna minttu.
  7. Kypsennä kesäkurpitsa- ja sitruunaviipaleita grillissä tai pannulla keskilämmöllä noin 3 minuuttia. Käännä viipaleet grillauksen aikana.

  8. Grillaa juustoviipaleita noin minuutin ajan, käännä kertaalleen, tai paista kuutiot pannulla tilkassa öljyä. 
  9. Laita orzo, kesäkurpitsaviipaleet, sitruunaviipaleet, kastike, minttu ja halloumikuutiot tarjoiluastiaan ja kääntele sekaisin. 
    Jos valmistit aterian grillillä, sekoita kaikki muut aineet ja tarjoa halloumiviipaleet erikseen salaatin kyljessä. 

Maistuisiko?


Säilötyt sitruunat toimivat tässä ruoassa loistavasti.


tiistai 2. toukokuuta 2023

TESTISSÄ: Retkelle-lehden luontokohteet: Valkmusa

 

Pyhtää: Valkmusa

Vappuviikonlopun toinen luontoretkikohde oli Pyhtään Valkmusa. Kukuljärven retkellä jäi linnut bongaamatta, joten Valkmusaan ja Simonsaaren lintutorniin kohdistui täyttymättömiä odotuksia. Retkelle-lehti vinkkasi, että Simonsaaressa voisi nähdä sääksen.

Meillä käy tuuri. Saamme kiikareihin ja kuviin sääksen, joka tarkkailee puun latvuksesta näennäisen rauhallisesti ympäristöään. Silmä poimii suon pinnasta liikettä: töyhtöhyyppiä ja kuoveja. Hanhia tai kurkia ei tällä kertaa näy. 

Lainaamme kiikareita muutamalle torniin seuraamme liittyvälle nuorelle. Sääksi on heillekin elämys.   

Avoin suomaisema levittäytyy laajalle. Pitkospuita kulkiessa alkuillan aurinko värittää suomaiseman sadunomaiseksi.

---------------------

Pituus: 2,3 km. Lintutorniin pääsee rengasreitin varrelta.

Helppo reitti pitkospuita pitkin

Taukopaikat: levähdyspenkkejä reitin varrella

 




TESTISSÄ: Retkelle-lehden luontokohteet: Kukuljärvi

 
Loviisan Ruotsinpyhtää: Kukuljärven reitti

Valitsimme vappuviikonlopun lauantain retkikohteeksi Kukuljärven vaellusreitin Retkelle-lehden inspiroimina. Olemme aiemmin käyneet melontaretkellä Strömforsissa, joten tiesimme odottaa kauniita maisemia. Sijaintikin on sopivan lähellä pääkaupunkiseutua. 

Strömforsin ruukin läheltä starttaavaa reittiä kuvaillaan retkeilysivustoilla mm. näin:

”…reitti sopii tottuneille kulkijoille, sillä se pitää sisällään korkeuseroja ja osin vaikeakulkuisia kohtia.”

”Keskivaativa reitti”.

Reitillä oli korkeuseroja ja louhikkoa, kaatuneita puita, kallioita ja pitkospuita. Kuvaukset tuntuivat siis ihan paikkansapitäviltä. Liikuntarajoitteiselle reitti ei päiväkävelykohteeksi sovellu.

Parissa kohtaa nousemista tai laskeutumista helpottamaan oli kallioon kiinnitettu köysi. Ensimmäistä kertaa ikinä kokeilinkin kalliolle nousua köyden avulla. Tarkoitus oli kokeilla vain muutama askel. Ylösmenoa pelottavampaa olisi ollut laskeutua takaisin, joten köyden avulla reippaasti ylös asti vain. Onneksi kallio ei ollut liukas. (Vieressä on vaihtoisesti portaat, jos köysikiipeily ei kiinnosta.)

Nousuissa tuli hiki, joten taukopaikoille kannattaa ottaa se ylimääräinen taukopaita päiväretkireppuun. Reitin varrella on hyvä uimapaikka ja kaksi taukopaikkaa tulisteluun.

Monipuoliset maisemat vaihtelevat jokimaisemista, kallioisista ja korkeista kohdista karun järven rantaan, rämeeseen ja pitkospuihin. Välillä reitillä poikettiin myös hiekkatielle.

Reitillä oli ainakin näin keväällä myös kosteita kohtia. Normaaleilla ulkoilujalkineilla pärjäsi, kun malttoi kiertää muutaman askeleen kaikkein märimmissä paikoissa.

Kukuljärvi itse oli karu erämaajärvi. Lintuja ei järvellä näkynyt, joten turhaan roikutimme kaulassa kiikaria ja kameraa vuodareiden toivossa. Kauniita maisemia sen sijaan sai kuvattua. 

Reitti oli merkitty hyvin punaisilla merkeillä. Matkaa ilman poikkeamista Brannin luolaan kertyi noin 8 km.

------

Pituus: 8 km

Haastavin osuus? Huuhkajavuorelle kapuaminen (louhikkoa, kaatuneita puita).

Uimapaikka: pukukoppi, laituri Kukuljärven rannassa

Taukopaikat: alkumatkasta joen varressa sekä Kukuljärvellä

Arvioitu kesto: 4 tuntia








torstai 13. huhtikuuta 2023

Keittiö, kaivattuni

 

Note to self: kun ottaa remontin tieltä blenderin mukaansa ajatuksella, että tällä on helppo surauttaa aamupalat ilman keittiötäkin, kannattaa varmistaa että myös terä on mukana. Päiväkirjamaisia merkintöjä 48 päivästä ilman keittiötä. 

31.3. Keittiöremontti pääsi oikeasti alkuun. Remppatiimi purki alakaapit, siirsi hellan, tiskikoneen sun muut kalusteet ruokailuhuoneen puolelle. Puolet ruokahuoneesta on nyt täynnä päällekkäin ladottuja astia- ja kuivatarvikelaatikoita, keittiökaappeja, listoja, tiskipöytää. Yläkertaan on siirretty kahvinkeitin, sauvasekoitin, keittolevy, vedenkeitin ja leivänpaahdin, muutama lautanen ja lasi, kattila, paistinpannu ja pari kauhaa. Periaatteessa kaikki, millä pärjää parin-kolmen viikon remontin ajan. Pari asiaa puuttuu: feng shui ja tilaa keittiöpuuhille.

Keittiöremontti ei ollut millään lailla ajankohtainen eikä suunnitteilla. Vesivahinko kuitenkin päätti puolestamme, että kohta 20 vuotias keittiö kaipaa uutta lattiaa ja pari uusittavaa kaappia, joiden runko oli kostunut. Koska vanhat täyspuiset kalusteet ovat ihan käypää tavaraa, koko keittiötä ei uusita. Säilytetään se, mikä voidaan, korjataan ja uusitaan se, mikä pitää.

20 vuotta sitten keittiön rakentamiseen meni koko kesä. Nyt ei ole ihan yhtä iso remontti luvassa, mutta kyllä hieman hirvittää jo etukäteen. Remonttifirman arvio kestosta on 2-3 viikkoa. Tehokasta työaikaa vai kalenteriaikaa?

3.4. Kettiö on nyt ilman lattiaa. Meillä kuljetaan keittiön kautta eteiseen ja ulos, nyt vähän mutkan kautta. Näin: mennään takakuistin ovesta ulos tohveleissa, kipaistaan hakemaan etuoven kautta eteisestä ulkovaatteet ja kengät. Uloslähtemiseen pitää muistaa varata pari minuuttia ylimääräistä. Ja sama toisin päin.

Positiivista: purkutyö etenee nopeasti. Remppatiimi on mukava ja vaikuttaa ammattitaitoiselta.

6.4. Purkutyö saatiin päätökseen tiistaina, villat ja muut roskasäkit siivouksesta haettiin pois tänään. Lattialämmityksen puuttumisen huomaa lämpötilassa alakerrassa. Huomenna remontin alkamisesta on kulunut viikko. 

Pääsiäiskokkailuja päästään onneksi harrastamaan maanantaina tyttären luokse. Lehdistä ja somesta silmille pomppaavat ihanat reseptit. Kaipaan keittiötä. 

7.-8.4. Irtiotto sekasotkusta ja yön yli lintubongailuretki Hankoon. Ravintolaruokaa ollaan syöty viikon sisällä varmaan enemmän kuin ikinä (matkoja lukuunottamatta).

Kyllä kotonakin ollaan kokattu. Tein pappa al pomodoro -tomaattikeittoa, jossa lopuksi keiton joukkoon lisättiin pannulla paistettuja kirsikkatomaatteja. Koska käytössä on yksi keittolevy, soppaa ei voinut laittaa toiselle levylle hautumaan siksi aikaa. Asioita, joita ei vaan ole tullut ajatelleeksi aiemmin: on ihan kiva, että hellassa on useampi keittolevy.

11.-13.4. Lattian tukipuut on hiottu. Uudessa kosteusmittauksessa löytyi vielä pari paikkaa, joita piti hioa / kostunutta materiaalia poistaa. 

Aamupalasmoothie olisi helpompi tehdä, jos blenderiin olisi muistanut ottaa mukaan terän. Kyllä se sauvasekoittimellakin hoitui. 

19.4. Keittiö on kuiva! Ensi viikolla päästäneen jälleenrakennusvaiheeseen.

3.5.  Päivä #34. Menihän siihen sitten hieman pidempään. Pahuksen pääsiäiset ja vaput. Mutta tänään pieni toivonpilkahdus! Teetämme samassa rytäkässä hieman lisätöitä. Mm. vanhaa ulkoseinää eristetään lisää, jotta #anunkeittiössä ei varpaat palele talvipakkasilla kulmakaapin vieressä enää ensi talvena. Eristeet, tukirunkojen vahvistus ja lattian villoitus on ~tehty! Edistymisen näkee omalla silmällä ihan maallikkokin. Remonttikaverit ovat nopeita, sähkömiestä joudutaan odottelemaan ensi viikkoon.

Varovasti uskallan toivoa, että kyllä tämä keittiötön kaaos joskus on ohi. 

10.5. Puuhellan ympärille pitää nykyisten paloturvallisuusmääräysten mukaan laittaa laatta - tai ainakaan suoraan hellan ympärillä ei saa olla palavaa materiaalia. Keittiön ilme muuttuu väistämättä hieman. Vaalean lankkulattian pariksi tulee puuhellan ympärille tummanharmaa laatta. Valinnasta olimme yksimielisiä. 

Mietimme myös tapetin uusimista. Sitä on keittiössä näkyvillä todella vähän, mutta kauhtunut ja osin vaurioitunutkin pinta voisi kaivata päivitystä. Tyyli voisi säilyä samana, uusi kuosi kutkuttelee. 

Mieli on iloinen. Lattialankut ovat paikoillaan, ja maaliakin vedetty ensimmäinen kerros. Aurinko paistaa, Käärijä on finaalissa. Kyllä tämä tästä. #päivä41

18.5. Helatorstai. Viimeiset silikonit vedetty ja sähkömies käynyt pyhäpäivästä huolimatta. Iso urakka on saada siivottua ja tavarat purettya paikoilleen, mutta periaatteessa nyt on valmista. No, melkein ainakin. Yhdet laatikoston kiskot oli purussa heitetty vahingossa roskiin, ja tilauksessa saatiin tehtaalta väärät, mutta se on pientä enää tässä vaiheessa. Uudet tulevat noin viikossa. Huomenna 19.5. saamme ottaa keittiön käyttöön! Mitä yksi laatikosto siinä enää voi merkata? 

Ylimääräisen mausteen loppusiivoukseen tuo paikoillaan hiotut keittiön puiset työtasot. Hiontapölyä on aivan kaikkialla. Punaruskea on uusi valkoinen, näemmä. 

48 päivää ilman keittiötä, äitienpäivälahjaksi kaksi keittokirjaa <3. Ensimmäinen kokattava asia remontoidussa keittiössä tulee olemaan kotitekoinen mysli.

Vakuutusyhtiölle ja remonttiporukalle kuuluu iso kiitos, että remontti saatiin kaikin puolin sujuvasti maaliin pitkästä kestosta huolimatta.



torstai 26. tammikuuta 2023

Mitä luen vuonna 2023?

Kirjalista vuodelta 2023

 
Tavoitteena on taas tänäkin vuonna saada luettua kirja viikossa. Genrelle tai sivumäärälle ei ole rajoituksia. Listalle pääsee, kunhan kyseessä on kirja, jonka olen saanut luettua tämän vuoden aikana. 

Kirjoja päätyy lukupinoon erityisesti kanssalukijoiden suosituksesta, Twitteristä, Helmetin lukuhaasteesta, lehtien arvosteluista, kirjallisuutta käsittelevistä jutuista tai Hesarin listoista sekä erityisesti oman rakkaan lähikirjaston suositushyllystä. Aina välillä käy niin, että kun kirja pitkän ajan päästä tulee varauksesta, en voi kuin  ihmetellä, että miksi olen tämän halunnut itselleni varata. Harvoin kuitenkaan petyn, ja vielä harvemmin jätän kirjaa kesken.

Tässä tulee - lukemani kirjat 2023:

  1. Niko Kettunen. Viikon eläimet. Tiedetoimittaja kertoo luonnon kummajaisista. 
  2. Martina Reuter (toim.). Miesvaltaa murtamassa. Varhaisten feminististien filosofisia kirjoituksia. 
  3. Antti Tuuri. Mies kuin pantteri.
  4. Aino Vähäpesola. Onnenkissa.
  5. Haruki Murakami. Ensimmäinen persoona. 
  6. Mika Pihlman, Tuulia Luomala, Jarkko Mäkinen. Liikkuvuusharjoittelu - hallittua voimaa ja liikkuvuutta.
  7. Päivi Liski. Erään kanan tarina.
  8. Nury Turkel. Ei pakotietä. Uiguurin tarina.
  9. Michelle Obama. Valo meissä kaikissa: löydä vahvuutesi epävarmoina aikoina.
  10. Annika Suvivuo. Matka jään reunalle. 
  11. Riitta Kylänpää. Pentti Linkola: ihminen ja legenda. 
  12. Jorma Luhta. Tunturipöllö. 
  13. Seija Irmeli Kulmala. Sima: juhlajuomaa luonnon antimista.
  14. Emmy Abrahamson. Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista
  15. Paula Kilpinen. Inhimillinen strategia.
  16. Mika Ihamuotila. Tuhansien saarten maa.
  17. David Graeber. Alussa oli... ihmiskunnan uusi historia.
  18. Kerstin Ekman. Suden jälki.
  19. Makoto Shinkai & Naruki Nagakawa. She and her cat.
  20. Kaija Anttonen (toim. ja suom.). En laske, en koskaan. Kokoelma saamelaista runoutta.
  21. Nils-Aslak Valkeapää. Kevään yöt niin valoisat
  22. Jari ja Kati Tervo. Ukko.
  23. Coppelie Cocq et co. Västerbottens museum. Rock Art in Sapmi. Images and stories.
  24. Satu Saarikko. Suojele luotujasi. Huokauksia eläinten puolesta. 
  25. Adam Rutherford. Lyhyt historia meistä kaikista: ihmiskunnan tarina geenien kertomana.
  26. Matti Leppäranta. Lumen ja jään maa. 
  27. Kirsi Piha. Millään ei ole mitään merkitystä - paitsi jos on.
  28. Sinikka Piippo. Puiden kertomaa.
  29. Tiina Itkonen. Inughuit.
  30. Kari Sallamaa. Auringon kirjoittama. Nils-Aslak Valkeapään runous.
  31. Jakob Lind. Isoisän pistooli.
  32. Edith Södergran. Runoja. (äänikirja)
  33. Rebecca Buxton & Lisa Whiting (toim.). Filosofian kuningattaret: historian sivuutettujen ajattelijoiden elämä ja perintö.
  34. Anastasia Lapsui, Markku Lehmuskallio, Pekka Lehmuskallio & Kirsikka Moring. Jäähyväiset tundralle. Siperian nenetsien matkassa.
  35. Clarissa Pinkola Estes. Naiset jotka kulkevat susien kanssa. 
  36. Edith Södergran. Maailma on minun.
  37. Heikki Aalto-Alanen. Rakastan sinussa ihmistä. Aino ja Alvar Aallon tarina. 
  38. Charlotte McConaghy. Täällä oli susia. 
  39. Nils-Aslak Valkeapää. Trekways of the wind.
  40. Kirsi Piha & Mika Sutinen. Muutosvoimaa. Tutkimusmatka moderniin muutosjohtamiseen.
  41. Angela Davis. Sydämeni halusi vapautta.
  42. Nils-Aslak Valkeapää. Greetings from Lapland.
  43. Liina Putkonen. Unohdettujen unelmien kirjasto.
  44. Sinead O'Connor. Muistelmat.
  45. Andrew Steele. Ageless. The new science of getting older without getting old.
  46. Satu Rämö. Rosa & Björk.
  47. Jussi Pullinen. Mitä meille tapahtui? Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme.
  48. Ilari Aalto. Vuosi keskiajan Suomessa.
  49. Patrick Lencioni. Viisi toimintahäiriötä tiimissä. Tarina johtajuudessa.
  50. Antti Haataja. Tuulessa roihuaa maa. Kertomus Lapista, jäisestä merestä ja Saamen kansasta.
  51. Heli Mäenpää. Arvon kissa. Suomalaisten rescue-kissojen tarinoita.
  52. Shelley Read. Minne virta kuljettaa.
  53. Keigo Higashino. Namiyan puodin ihmeet.
  54. Brit Bennet. Mikä meidät erottaa.
  55. Peter Wohlleben. Luonnon salainen verkosto: kasvi- ja eläinmaailman ihmeellisest yhteydet.
  56. Joel Haahtela. Yö Whistlerin maalauksessa. 
  57. Tomi Kontio. Tunturin luokse, rakkaan.




Näitä kirjoja en lukenut kokonaan:

- Tiina Rinne. Joulun koristeita ja lahjaideoita.
- Erik Rimmer. Suuri joulukirja. Parhaat jouluideat 2020.
- Jouluaskartelua 2018. Askartelua-kirjasarja.
Joulutunnelmia ja askarteluideoita!

- Jani Koskinen. Matkaopas gaelinkieliseen Skotlantiin.
Tämähän olikin kielen oppikirja... Luulin matkaoppaaksi.

- Eeva Simoli. Skotlanti: matkaopas.
- Bradley Mayhew. Nepal. (matkaopas)
Nepalin matkaa ei tänä vuonna ole suunnitelmissa, mutta tämän kirjan lainaan uudelleen kun asia on ajankohtainen!

- Anja Kinnunen. Napoli ja Sorrento: matkaopas.

- Lasse L. Matberg. Viikinkineuleet. Lämpimiä neuleita vaativiin olosuhteisiin.
- Iris Tanttu. Lapasia lintumaailmasta. 
- Lumi Karmitsa. Kirjosukkakirja.
Ihania käsityökirjoja. Niitä ohjeita, joita en aio toteuttaa, ei tullut luettua rivi riviltä...

- Paula Clayton. Lantion alueen toimintahäiriöt. Käytännön opas SI-nivelen ongelmista piriformis-syndroomaan.
Kirja oli alan ammattilaisille tarkoitettu, joten aika moni kohta meni yli. Silti seasta löytyi hyviä liike- ja pehmytkudoskäsittelyvinkkejä selkävaivaiselle maallikollekin.


Aiemmat kirjavinkit löytyvät oheisista postauksista:

sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Mielettömän hyviä lukukokemuksia! Suosikkini 2022

 

-        Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata sun teemoja ja kirjavalintoja vuodelle 2022 niin se olis radikalisoituminen. Aika paljon luontoa, Lappia, eläinten oikeuksia, saamelaisuutta.


Ostan tämän kommentin. Ja olen erittäin tyytyväinen lukulistaani.

Luin todella hyviä kirjoja viime vuonna. Yhtään varsinaista "lukukirjaa" en jättänyt kesken: matkaopas tai käsityökirja vaan nyt ovat vähän eri tyyppistä luettavaa, joista poimin vain oleelliset osiot. Lastenlasten lukutuokiot eivät vielä ole kirjan mittaisia, joten Kisu Killisilmää, Muumeja tai vastaavia en ole listalle kelpuuttanut. Edellisvuoden kirjamäärästä (68) jäin jälkeen, mutta kirja viikossa -tavoitteen ylitin (58). 

Suosikkien valinta oli erittäin vaikeaa. Vaikka miten karsin, listalle tuli 15 kirjaa. Viime vuonna keskityin enemmän kaunokirjallisuuteen. Silti bisneskirjakategoriasta nousi kaksi kirjaa suosikkilistalle. 

Rosa Liksomilta, Jenni Räinältä ja Haruki Murakamilta luin kultakin enemmän kuin yhden kirjan.  Poikkeuksellisesti luin myös yhden dekkarin, Satu Rämön Hildurin. Se kamppaili pääsystä suosikkilistalle, mutta 15 kirjaan päätin vetää rajan. Hildurin jatko-osat tulevat pääsemään lukulistoille myös jatkossa. Itselle vieraalle genrelle kannattaa antaa mahdollisuus :)

Sitten vain kohti vuoden 2023 lukuelämyksiä! Ekana kirjana tulen saamaan loppuun Viikon eläimet 😻

Koko lukulistan vuodelta 2022 löydät täältä. Suosikkini, olkaa hyvät:

  1. Tarana Burke, Brene Brown. You are your best thing: vulnerability, shame resilience and the Black experience. An anthology.
  2. Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein. Noise: a flaw in human judgement.
  3. Rosa Liksom. Everstinna
  4. Anneli Kanto. Rottien pyhimys.
  5. Pirkko Saisio. Passio.
  6. Anni Kytömäki. Margarita.
  7. Petra Forsten. Kadonneet tytöt.
  8. Jenni Räinä. Suo muistaa.
  9. Juha Kauppinen. Heräämisiä. Kuinka minusta tuli luonnonsuojelija.
  10. Juhani Karila. Pienen hauen pyydystys.
  11. Suvi Auvinen. Kaltainen valmiste.
  12. Elisa Aaltola. Esseitä eläimistä.
  13. Ocean Vuong. Lyhyt maallinen loistomme.
  14. Haruki Murakami. Vieterilintukronikka.
  15. Elizabeth Gilbert. Tämä kokonainen maailmani.