keskiviikko 22. tammikuuta 2025

Uusi resepti viikossa 8/52: Kookoscurrylohi

 


Kookoscurrylohi


700 g lohta
3 rkl oliiviöljyä
0,5 - 1 tl suolaa ja pippuria

Kastike

1 iso paprika ohuina viipaleina
1 rkl oliiviöljyä

400 ml kookosmaitoa
2 rkl punaista currytahnaa
1 rkl kalakastiketta
1 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua
150 g pinaattia
2 banaania viipaleina

Koristeluun

sitruunaviipaleita
silputtua persiljaa

Tee näin

Leikkaa lohi neljään annospalaan. Hiero suolaa, pippuria ja 1 rkl oliiviöljyä lohipalojen pintaan. Jätä nahkapuoli maustamatta.

Kuumenna pannulla 2 rkl oliiviöljyä ja laita lohipalat paistumaan nahkapuoli ylöspäin. Paista noin 4 minuuttia lohipalan paksuudesta riippuen. Käännä palat toisin päin ja paista nahkapuoli alaspäin noin 5 minuuttia. 

Irrota lohipalat varovasti pannulta, poista samalla nahka ja nosta lohi odottamaan lautaselle. Puhdista pannu.

Laita pannulle 1 rkl oliiviöljyä ja paista paprikaviipaleita muutama minuutti keskilämmöllä. Nosta paprikat sivuun.

Tee kastike. Kaada kookosmaito tyhjälle pannulle, lisää currytahna, kalakastike, hunaja ja sitruunamehu. Keittele hiljalleen sekoitellen noin 5 minuuttia.  

Lisää pinaatti. Sekoittele, kunnes pinaatit vetäytyvät kasaan. Lisää banaaniviipaleet ja paistetut paprikat. Sekoita.

Nosta lohipalat kastikkeen joukkoon ja anna kuumentua. Koristele sitruunaviipaleilla ja persiljalla. Tarjoa riisin kera.

Miltä maistui?

"Erikoista, mutta hyvää", oli raadin tuomio. Seuraavalla kerralla enemmän currya ja kenties chiliä = lisää potkua. Liemi oli maukasta, ja voisi toimia (ilman banaania?) vaikka jättikatkarapujen kanssa.  Jatkoon!




Uusi resepti viikossa 7/52: Vegaaniset mokkapalat

 



Vegaaniset mokkapalaruudut

100 g sulaa kasvirasvaa, esim. Eleplant 
0,5 dl kahvia
2 dl kasvimaitoa
3 dl sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa 
4 dl vehnäjauhoja 
1,5 tl leivinjauhetta

Kuorrutus

25 g kasvirasvaa 
2 dl tomusokeria 
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta 
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kahvia 

(Koristeeksi strösseleitä, pähkinärouhetta tms.)

Tee näin

Sulata kasvirasva ja sekoita siihen muut aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tai pellille. 

Paista 175 asteessa noin 20-30 min. Anna jäähtyä.

Sulata kuorrutteen rasva ja lisää siihen muut aineet. Lisää tarpeen mukaan tomusokeria, jos kuorrute on koostumukseltaan liian valuvaa, tai kahvia, jos kuorrute on liian tiivistä.

Levitä kuorrute mokkapalojen päälle. Koristele halutessasi pähkinärouheella tai strösseleillä. Anna jähmettyä viileässä, ja leikkaa tarjolle. Herkuttele vahvan kahvin kanssa.

Miten onnistui? 

Makuhan oli tuttua ja taattua mokkapalaa - ehkä hieman kaakaoisempaa kuin perusversio. Käytin kasvimaitona Alpro Soyan suklaanmakuista proteiinijuomaa, jolla voi olla osuutta asiaan. Jotenkin oletin kananmunattoman taikinan olevan pehmeämpää kuin tavallisen. Ei ollut. 

Paistoaika tuntui pitkältä - kannattaa kurkkailla uuniin ja kokeilla taikinan kypsyyttä tikulla. Kokeiluversiossa reunat pääsivät vähän kuivumaan. Mutta kyllä tämä vegaanipäivinä on ihan oiva herkku kahvin kanssa. Jatkoon! 


sunnuntai 19. tammikuuta 2025

Uusi resepti viikossa 6/52: Yhden astian kikhernekiusaus

 

Yhden astian kikhernekiusaus


2 tlk (á 230 g) käyttövalmiita kikherneitä tai linssejä
500 g peruna-sipulisekoitusta
80 g babypinaattia tai silputtua lehtikaalia
1,5 rkl curryjauhetta
1 rkl sipulijauhetta
0,5 tl suolaa
(mustapippuria myllystä)
0,25 tl cayennepippuria
0,5 tl chilirouhetta
1 tlk (150-200 g) kaurafraichea 
2-3 dl kaurakermaa

Tee näin

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Huudo ja valuta kikherneet tai linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kaikki aineet suuressa uunivuoassa. 

Paista uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. 

Miten onnistui?

Hyvää oli, vaikka parannettavaakin ensi kertaa varten jäi. 

Yhden astian kiusauksesta tuli kahden astian kiusaus, kun uunivuokani oli sekoittamiseen liian matala. Nappasin käyttöön suurimman leipomiskulhon, jossa sekoittelin ainekset keskenään. Kannattaakin sekoitella kunnolla, jotta mausteet saa leviämään tasaisesti. 

Alkuperäisessä ohjeessa cayennepippuri ja chili olivat vaihtoehtoiset, minä laitoin molempia. Samoin pinaattia ja lehtikaalia, kikherneitä ja punaisia linssejä. 

Suolaa olisi saanut olla omaan makuun enemmän, mutta onneksi sitä on helppo lisätä. Seuraavan kerran mukaan tulee myös enemmän chiliä - lämmittävästä curryn mausta ja tuoksusta huolimatta ruoka oli aika mieto. 

Tämän ruoan resepti on peräisin Vegaanihaasteesta.





tiistai 14. tammikuuta 2025

Uusi resepti viikossa 5/52: Appelsiinilla, rosmariinilla ja timjamilla maustettu suola

Tämä ohje pomppasi somesta silmille, ja jo kuvasta pystyi aistimaan ihanan appelsiinin ja yrttien tuoksun. Lipstikkasuola meillä on jo vakio, joten tätä piti kokeilla. Tein puolikkaan annoksen - ja sitäkin riitti pariin lasipurkkiin. 

Appelsiini-yrttisuola

2 kupillista karkeaa meri- tai vuorisuolaa
3 ruokalusikallista tuoreita rosmariininlehtiä
1 ruokalusikallinen tuoreita timjaminlehtiä
6 appelsiinia  

Tee näin

Mittaa suola isoon kulhoon.

Huuhdo ja kuivaa yrtit, hienonna lehdet ja lisää ne suolan joukkoon.

Pese ja kuivaa appelsiinit. Ota terävällä kuorijalla ohuita suikaleita appelsiinin kuoresta. Vältä valkoista osaa. Leikkaa suikaleita veitsellä tarvittaessa pienemmiksi. 

Purista kahden appelsiinin mehu. Lisää appelsiinimehu ja kuorisuikaleet suolan ja yrttien joukkoon. Sekoita hyvin.

Levitä suolaseos leivinpaperin päälle pellille. Kuivata noin 100 asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes suola on kunnolla kuivunut. Sekoita pari kertaa kuivumisen aikana.

Riko isot kokkareet haarukalla. Purkita tiiviiseen lasipurkkiin. 

Miltä maistui? Miten tuunasin? 

Meillä oli isoja appelsiineja, joten vähensin appelsiinin määrää. Puolikkaaseen annokseen (yhteen kupilliseen) suolaa käytin yhden ison appelsiinin kuoren ja puolikkaan mehun. Kuorisuikaleita leikkasin vielä veitsellä pienemmiksi. Yrttejä laitoin ohjeen mukaan. 

Suola vaikutti hyvin kostealta, jopa märältä, kun laitoin sen uuniin. Mehu tuntui jumahtavan kiinni leivinpaperiin, joten kannattaa sekoitella kuivaamisen aikana. 

Lopuksi hienonsin osan kuivatusta suolasta vielä monitoimikoneessa. Nyt on appelsiini-yrttisuolasta sekä karkea, että hienompi versio tarjolla :)  

Suola tuoksuu ihanalle. Appelsiinia voisi omasta mielestäni olla enemmän, joten ensikerralla sitten ohjeen mukainen määrä.  

Appelsiini ja yrtit maistuvat, mutta eivät hallitsevasti.Suola on pääosassa. Kolmevuotias makutuomari sanoi tuoksua ihanaksi. Tällä suolalla piti maustaa myös makutuomarin lempiruoka, gnocchipasta. Sen lisäksi tätä aion ripauttaa kalaan ja sisilialaisiin ruokiin perussuolan asemasta. 

Seuraavaan versioon kokeiluun sitruunaa ja salviaa? Kenties. 





tiistai 7. tammikuuta 2025

Uusi resepti viikossa 4/52: Crispy Bang Bang lohikuutiot

 


Crispy Bang Bang lohikuutiot

n. 500 g nahatonta lohifileetä kuutioituna 
1 rkl oliiviöljyä
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl cayennenpippuria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Bang Bang -kastike

0,5 dl majoneesia
0,25 dl makeaa thai-chilikastiketta
1 rkl srirachaa
1 rkl hunajaa
1 rkl limemehua


Paistamiseen öljyä

Koristeluun kevätsipulia, sellerinvartta tai persiljaa pieneksi silputtuna sekä seesaminsiemeniä (paahdettuna)

Lisukkeeksi keitettyä riisiä 

Tee näin

Kuivaa lohifile talouspaperilla. Poista tarvittaessa nahka. Kuutioi lohi sopiviksi suupaloiksi ja laita palat kulhoon.

Lisää kaikki muut aineet ja sekoita varovasti siten, että kaikki palat maustuvat.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lisää tarvittaessa srirachaa, jos haluat lisää potkua.  

Paista kalapalat nopeasti öljyssä rapeiksi pinnalta. Nosta ne talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois. 

Laita lohikuutiot tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle Bang Bang -kastiketta. 

Koristele pieneksi silputulla kevätsipulilla, sellerillä tai persiljalla. Halutessasi voit ripotella pinnalle vielä kevyesti paahdettuja seesaminsiemeniä. 

Tarjoa keitetyn riisin ja lopun Bang Bang -kastikkeen kera. 

Miltä maistui?

Uusi resepti viikossa on lyönyt itsensä läpi, kun kotiväeltä alkaa tulla reseptiehdotuksia kokeiltavaksi. Tämä oli yksi niistä. Ruoka katosi viimeistä murua myöten kommentilla jatkoon. Olihan se hyvää! Toimisi varmasti buddhabowlissakin.

maanantai 6. tammikuuta 2025

Uusi resepti viikossa 3/52: Talviset kevätkääryleet kahdella täytteellä

Riisipaperiarkkejahan saa ihan tavallisesta ruokakaupasta! Ja siitä se idea sitten lähti...



Talviset kevätkääryleet kahdella täytteellä


Kasvistäyte


300 g valkokaalia
3 porkkanaa 

tuoretta inkivääriä

1 valkosipulinkynsi

1 rkl soijakastiketta

1 rkl siirappia (tai hunajaa)

1 tl suolaa

1 tl limettimehua

1 ruukku tuoretta korianteria

1 rkl seesamiöljyä 


Kastike kasviskääryleille:


1 limen mehu
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,75 dl vettä
2,5 rkl kalakastiketta (vegaaniversioon voit käyttää soijaa ja misotahnaa)
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria



Katkaraputäyte


kuorittuja ja valutettuja katkarapuja
ripaus suolaa ja pippuria
1 tl seesamiöljyä
3 rkl lehtiselleriä silputtuna (tai yrttejä)
raastettua inkivääriä maun mukaan


Kastike katkarapukääryleille: 


3 rkl rapeaa valkosipulia chiliöljyssä (esim. Pirkka)
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa



1-2 riisipaperiarkkia per rulla (yhteensä 20-30 kpl)


Paistamiseen öljyä 


Tee näin

Valmista ensin täytteet ja kastikkeet. 

Kasvistäyte 

Raasta kaali, kuoritut porkkanat, valkosipuli ja inkivääri. 

Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää kasvikset pehmenemään. Lisää soija, siirappi ja suola. Anna kasvisten pehmetä sopivasti. Aika riippuu raasteen karkeudesta. 


Lisää lopuksi limemehu, hienonnettu tuore korianteri ja seesamiöljy. Anna jäähtyä hetki.


Katkaraputäyte 

Jos käytät isoja katkarapuja, hienonna ne pienemmäksi. Pilko lehtiselleri tai yrtit, raasta inkivääri. Sekoita kaikki täytteen aineet. 


Sekoita kastikkeiden aineet keskenään ja laita tarjoilukulhoihin odottamaan. 


Laita isolle lautaselle haalea vettä ja lisää veteen yksi riisipaperi. Anna pehmetä noin 10 sekuntia ja nosta paperi leikkuulaudalle. 


Lisää paperille 1,5 ruokalusikallista täytettä. Kääri paketti tiukasti: käännä riisipaperin alareuna tiukasti täytteen päälle, sitten sivut ja rullaa kääryleeksi. 


Jos haluat varmistua siitä, että rullat pysyvät paistamisen aikana ehjänä, ota toinen riisipaperi, kastele se, ja taittele samalla tavoin äskeisen rullan päälle. 


Tee kaikki rullat ripeästi valmiiksi. Kostea riisipaperi liimaantuu helposti vieruskaveriin ja leivinlautaan kiinni. 


Kuumenna öljy pannulla ja paista rulliin kauniin värinen rapsakka pinta (noin minuutti per puoli). 


Nauti heti kastikkeiden kanssa. 


Miltä maistui?

Kasvistäyte oli herkullista. Katkaravut pääsivät paistamisen aikana hieman sitkistymään, eikä täytteessä ollut tarpeeksi makua. Seuraavalla kerralla lehtisellerin sijaan vaikka thaibasilikaa ja sitruunaruohoa - ja ripaus chiliä. 

Yllättävän kauan näiden kanssa näpertäessä meni, joten ei ihan nälkäisen ja kiireisen tilanteen vartissa valmista -sapuskaa tämä. Mutta hyvää tuli, ja oli kivaa, erilaista kokkailua.



Kasviskääryleen ohje on mukailtu Hesarin rapeista herkkukääreistä, katkaraputäytteen ohje  somesta. 

torstai 2. tammikuuta 2025

Lukulistan suosikit vuodelta 2024

Lukusaldoni viime vuodelle oli 54 kirjaa. Luonto, saamelaisuus ja tasa-arvo jatkoivat edelleen toistuvina teemoina. 

Suosikkilistalle jäi ensin yli 20 teosta, mutta kohtalaisen helposti sain puristettua kasaan top15-listan. Jos kolme teosta nostaisin vielä erikseen esiin, olisivat ne Noora Dadun Minun Palestiinani ja Fail, Maija Laura Kauhasen Ihmeköynnös ja Iida Turpeisen Elolliset. 

Sanna Iston Tonttu oli lastenkirja, jota luin pikkuväelle ääniviestinä joulukuussa "joulukalenteritarinana" yhden luvun päivässä. Ihastuttavaa tarinaa voi suositella aikuisillekin. 

Kaikki vuoden 2024 lukulistani kirjat löydät täältä

36 uurnaa on ollut monen listoilla, mutta löytyykö sinun suosikkilistaltasi joku näistä muista?

Suosikkini 2024, olkaa hyvät:

  1. Iida Turpeinen. Elolliset. 
  2. Durian Sukegawa. Tokuen resepti.
  3. Sirpa Kähkönen. 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia.
  4. Linnea Axelsson. Aednan. Maa meissä.
  5. Ella-Maria Nutti. Pohjoisessa kahvi on juotu mustana.
  6. Tina Harnesk. Lumeenkylväjät.
  7. Linnea Kuuluvainen. Metsän peitto.
  8. Noora Dadu. Minun Palestiinani ja Fail.
  9. Toshikazu Kawaguchi. Ennen kuin kahvi jäähtyy.
  10. Inga Magga. Puolikas. 
  11. Veli-Pekka Lehtola. Entiset elävät meissä. Saamelaisten historiat ja Suomi.
  12. Maija Laura Kauhanen. Ihmeköynnös.
  13. Sanna Isto. Tonttu.
  14. Paula Sankelo. Katoava jää. 
  15. Björn Natthiko Lindeblad. Saatan olla väärässä ja muita oivalluksia elämästä.


Alkaneen vuoden kirjoja alan listata saman tien, kun ensimmäinen takakansi painuu kiinni. Tätä kirjoittaessa kesken on kolme kirjaa. 

Vuoden 2025 kirjalista lähtee rakentumaan tänne

Photo by Stefan Scheepmaker
on Unsplash