torstai 12. kesäkuuta 2025

Uusi resepti viikossa 23/52: Pannumunat florentine

 Pannumunat florentine

3 salottisipulia 
2 rkl voita
150 g tuoretta pinaattia ja/tai nokkosta
ripaus muskottipähkinää
suolaa
2 dl kaurakermaa tai kuohukermaa
4 kananmunaa
1 dl raastettua pecorinoa

Tarjoiluun rapeakuorista vaaleaa leipää


Tee näin

Kuori ja hienonna sipulit ja paista voissa pari minuuttia. Lisää tuore pinaatti tai ryöpätty nokkonen ja paista vielä minuutin verran.

Lisää muskotti, ripaus suolaa ja kerma. Kiehauta. Vähennä lämpöä, tee pinaattikermaseokseen kolot kananmunille ja riko kananmunat pannulle. Kypsennä keskilämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt. 

Siirrä pannu pois liedeltä, ripottele kananmunien päälle suolaa ja ripottele juustoraaste pinnalle. Tarjoa hyvän leivän kera.


Miltä maistui?

Mainio aamiais- tai lounaspannu vahvakuorisen hapanjuurileivän kera! Hyödynsin pinaatin lisukkeena ryöpättyä nokkosta. Tästä pannuruoasta tuli vakio meidän ruokalistalle varsinkin näin kesäaikaan, kun nokkosta on tuoreena saatavilla ihan omasta pihasta. 

Alkuperäinen resepti löytyi Helsingin Sanomista


keskiviikko 11. kesäkuuta 2025

Uusi resepti viikossa 22/52: Juliannekasvikset

 Juliannekasvikset

Tästä tulee jättimäinen satsi (10 annosta) ihanaa rouskuteltavaa. Kuvaa ei tullut otettua; kasvikset olisi pitänyt kasata pyramidin muotoon, ja pienemmällä annoskoolla se ei oikein onnistunut. Yhtä kaikki, hyvää oli!

5 isoa porkkanaa
3 lehtisellerin vartta
500 g varhaiskaalia ja/tai punakaalia
2 sydänsalaattia
(koristeeksi syötäviä kukkia)

Vinegrette

2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl kokojyväsinappia
1 tl hunajaa tai (kuusenkerkkä)siirappia
suolaa ja pippuria myllystä maun mukaan
1 dl oliiviöljyä

Tee näin

Pese, kuori ja leikkaa kasvikset pitkiksi ja ohuiksi tikuiksi tai suikaleiksi. (Yleiskone nopeuttaa hommaa huomattavasti).

Laita kaikki kasvikset tarjoilukulhoon ja kääntele kevyesti sekaisin. Kerrosta kasvikset pyramidin muotoon.

Sekoita kastikkeen ainekset paitsi öljy. Vispaa voimakkaasti samalla kun lisäät viimeiseksi öljyn kastikkeen joukkoon.

Valuta kastiketta kasvispyramidiin. Koristele syötävillä kukilla. 


Tämäkin resepti löytyy Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä.

Uusi resepti viikossa 21/52: Kevätrullakulhot


Kevätrullakulhot

200 g riisinuudelia
300 g valkokaalia
2 isoa porkkanaa
250 g edamameja (pakaste)

400 g kiinteää tofua
3 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl (kuusenkerkkä)siirappia tai hunajaa

Kastike
2 rkl limemehua
2 rkl miriniä 
2 rkl soijakastiketta
(1 tl misotahnaa)

Päälle
suolapähkinöitä
thaibasilikaa

Tee näin

Valmista ensin kastike. Purista limemehu ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset kulhossa.

Rouhi halutessasi pinnalle tulevia pähkinöitä pienemmiksi. 

Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo ja jäähdytä kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti.

Suikaloi porkkanat ja kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna edamamet ja anna hieman jäähtyä.

Paista kuivatut tofut noin sentin kuutioina tilkassa öljyä. Sekoita loppuun öljyyn soija ja siirappi tai hunaja ja kaada seos pannulle. Paista pari minuuttia tofua käännellen. 

Laita annoskulhon pohjalle nuudelia, sitten kasvikset ja edamamet. Lisää päällimmäiseksi tofu ja viimeistele pähkinöillä ja thaibasilikalla. Tarjoa kastikkeen kera. 

Miltä maistui, miten tuunasin?

Raikasta ja maistuvaa!

Meidän kaupassa ei ollut edamameja irtonaisena, joten asettelimme palot annoksen reunalle. Niiden syömisestä tuli hauska alkupalafiilis.  

Halusin ruoasta vegaanisen, joten käytin alkuperäisen hunajan sijaan kuusenkerkkäsiirappia. Kastikkeeseen lisäsin misotahnaa; olen hurahtanut soija + misotahna -yhdistelmään. Toimi tässäkin.

Alkuperäinen resepti on Glorian Ruoka ja Viini 04/2025 -lehdestä. 

 

Uusi resepti viikossa 20/52: Sitruunainen vuohenjuusto-parsapasta

 Sitruunainen vuohenjuusto-parsapasta

400 g (vegaanista) pastaa
1 luomusitruuna
500 g vihreää parsaa
1 rasia (vegaanista) vuohentuorejuustoa
pastan keitinvettä
suolaa, pippuria

Tee näin

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. 

Pese sitruuna ja raasta kuori. Purista mehua noin 1 rkl tai maun mukaan.

Napsauta parsojen puumainen tyvi pois, kuori keskikolmannes ja pilko muutaman sentin pituisiksi pätkiksi. Lisää parsat kiehumaan pastan joukkoon, kun keittoaikaa on jäljellä pari minuuttia. 

Ota keitinvettä talteen noin desi. Valuta pasta ja parsat lävikössä. Notkista tuorejuusto pastan keitinliemellä kattilassa ja kippaa pasta ja parsat juuston kaveriksi kattilaan. Lisää sitruunamehu, kuoriraaste, ja maun mukaan suolaa ja pippuria myllystä. Kääntele ainekset huolellisesti sekaisin. 

Vegaanisen version saat käyttämällä vegaanista pastaa ja esim. Mö Chavre -levitettä. 

Herkkua! 



Resepti: Glorian Ruoka ja Viini 04/2025

maanantai 9. kesäkuuta 2025

Uusi resepti viikossa 19/52: Voikukkatee

 

Voikukkatee



6 voikukan kukkaa puhtaalta paikalta kerättynä
kiehuvaa vettä
(hunajaa)

Tee näin

Irrota kukat varsista ja huuhtaise ne. Laita huuhdotut terälehdet (tai kokonaiset kukat) teesihtiin ja kaada sen läpi teekuppiin kiehuvaa vettä. 

Makeuta halutessasi hunajalla tai piristä sitruunalla. 

Miltä maistui?

Ihastuttavan mieto ja kesäinen maku, joka maistui niin kuumana kuin kylmänäkin. Väri haalean kellertävä. Voikukkateellä sanotaan olevan puhdistava vaikutus, joten tässä hyvä vaihtoehto laittaa nesteet liikkeelle.  

Talvea varten voisi laittaa muutaman kukan pakkaseen, ja nautiskella talvi-iltoina lempeää kesänmakuista juomaa takkatulen ääressä. Jatkoon! 


Uusi resepti viikossa 18/52: Turkkilainen vegepasta

 Turkkilainen vegepasta

500 g miniluumutomaatteja 

1 rkl oliiviöljyä 
suolaa 


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 ¼ dl vahvaa kasvislientä
3 dl tummaa soijarouhetta 
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl vegaanista voita (Eleplant)
1 rkl oliiviöljyä
3 tl paprikajauhetta
3 tl sipulijauhetta
1 tl chilirouhetta
2 rkl paprikatahnaa tai tomaattisosetta
mustapippuria 


400 g turkkilaista kaurajogurttia
2 valkosipulinkynttä


4 rkl vegaanista voita
2 tl paprikajauhetta

pastaa
persiljaa


Puolikuivattujen tomaattien valmistamista varten laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen kiertoilmalle. Halkaise tomaatit ja laita leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Pirskottele päälle öljyä ja suoraa. Kuivata noin 40 minuuttia. Pidä uunin luukku raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan.

Hienonna sipulit, valmista kasvisliemi. 

Kuumenna 1 rkl öljyä ja 1 rkl voita pannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää paprikajauhe, soijarouhe ja 1 rkl voita. Kun voi on sulanut, lisää kasvisliemi muutamassa erässä. Anna kuivahtaa nesteen lisäämisen välissä. Lisää sipulijauhe, chilirouhe, paprikatahna ja maun mukaan mustapippuria. Tarkista maku. Pidä lämpimänä. 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. 

Raasta tai puserra valkosipulinkynnet jogurtin joukkoon.

Kuumenna voi ja paprikajauhe kattilassa.

Annostele pasta lautasille. Nostele turkkilainen jogurtti, soijarouheseos ja tomaatit pastan päälle. Valuta päälle sula paprikavoi. Koristele persiljalla.

Miltä maistui?

Tämä somehitti oli pakko kokeilla, mutta ainakin oman keittiön mausteilla tästä tuli hieman liian tulinen. Pikkuväelle ruoka ei maistunut ollenkaan, aikuiset kyllä kohteliaasti söivät. Seuraavaan kertaan pitää hillitä maustehyppysellisiä tai vaihtaa perinteisiin miedompiin markettimausteisiin. Tulinen chilirouhe, ei-makea savupaprika ja tulinen paprikatahna olivat yhdistelmänä liikaa.

Chocochilin ohjeen mukaan kuivasin reseptiin tulevia tomaatteja uunissa etukäteen. Niistä ei kuitenkaan tullut kovin maukkaita, joten ehkä puolikuivat tomaatit purkista tai sitten kypsentämättömät kirsikkatomaatit kokeiluun ensi kerralla? 

Alkuperäinen resepti: https://chocochili.net/2025/01/turkkilainen-vegepasta/




sunnuntai 8. kesäkuuta 2025

Uusi resepti viikossa 17/52: Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto

 Veriappelsiini + risotto = täydellistä.

3-4 veriappelsiinia 
1 sipuli tai 2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
noin 1 l kasvisllientä 

3 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä 
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 2 dl raastettua pecorinoa
2 rkl voita
tuoretta timjamia

Koristeluun
mustapippuria
pecorinoraastetta
timjamia

Tee näin

Pese appelsiinit, raasta yhden kuori ja purista appelsiineista mehu. Mehua tarvitaan n.1,5 dl.

Hienonna sipulit. 

Kiehauta kasvisliemi valmiiksi.

Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää riisi ja kuullota muutama minuutti. Lisää viini, ja anna imeytyä riisiin. Jatka lisäämällä kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Anna liemen imeytyä riisiin ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. 

Kun riisi on lähes kypsää, lisää kuoriraaste ja appelsiinimehu, juustoraaste ja hienonnettu timjami sekä voi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja kasvislientä. Risoton rakenne on valuva.

Laita risotto tarjoiluastiaan tai jaa annoslautasille. Rouhaise päälle mustapippuria ja pecorinoraastetta. Koristele timjamilla. 

 
Ruokailijat odottavat risottoa, risotto ei odota ruokailijoita - tarjoa siis tämä herkku heti.