keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Madeleinet kotitekoisen lemon curdin kera

Olin ollut varmaan kiltti, kun joulupukki muisti toivelahjalla. Paketista löytyi madeleinevuoka - tiedättehän, leivosvuoka, jossa on simpukanmuotoiset syvennykset. 

Madeleineja olin tehnyt tavallisissa soikeissa leivosvuoissa joskus aiemminkin Rachel Khoon Pieni keittiö Pariisissa -ohjelman innoittamana. Vaikka maku oli muistaakseni silloinkin ihan OK, osa viehätystä on myös oikea ulkonäkö. 

En muistanut, että madeleinet eivät todellakaan synny käden käänteessä. Näiden herkkujen tekemiseen kuluu tovi. Mutta tulos on suussa sulavan ihanaa. 

Näin se käy

Aloita täytteeksi tulevan lemon curdin tekemisellä.





1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
hyppysellinen suolaa
40 g sokeria
45 g voita
2 luomukananmunan keltuaista

Mittaa sitruunan kuoriraaste, mehu, suola, sokeri ja voi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri ja voi ovat sulaneet. Ota kattila pois liedeltä ja lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten. Siirrä kattila takaisin levylle ja kuumenna koko ajan vatkaten, kunnes seos alkaa saeta ja pintaan nousee muutama kupla. Älä anna kiehua.

Anna hieman jäähtyä, kelmuta ja siirrä jääkaappiin odottamaan. 

Madeleinetaikina

3 luomukananmunaa
130 g sokeria
200 g vehnäjauhoja
10 g leivinjauhetta
1 luomusitruunan raastettu kuori
20 g hunajaa
4 rkl maitoa
200 g voisulaa

vadelmia
tomusokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita hieman jäähtyneeseen voisulaan hunaja ja maito ja lisää seos vaahtoon. Lisää  parissa erässä jauhot, joihin leivinjauhot ja sitruunankuoriraaste on sekoitettu. 
Peitä kelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Kun on aika leipoa

Lämmitä uuni 190 asteeseen. 
Voitele ja jauhota 12-koloinen madeleinevuoka. 
Laita lemon curd valmiiksi pienikärkiseen pursotuspussiin ja pidä kylmässä täyttämiseen asti.
Täytä leivosvuoat taikinalla ja paina jokaisen madeleinen keskelle vadelma.

Paista 190 asteessa 5 minuuttia ja laita uuni pois päältä minuutiksi. 
Käännä sen jälkeen uuni uudelleen päälle 160 asteeseen ja paista 5 minuuttia.

Anna jäähtyä muutama minuutti, kunnes leivonnaisia voi käsitellä, ja puhdista sillä välin madeleinevuoka. Täytä vuoka uudelleen ja paista toinen satsi madeleineja. Täytä sillä välin ensimmäiset madeleinet pursottamalla niihin noin teelusikallinen sitruunatahnaa. Koristele tomusokerilla.

Tarjoa heti. Herkullisia teehetkiä!