keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Luontobbongaajan päiväkirja: 2022 tilastoina

Luontohavainnointi- ja lintubongausvuosi 2022 alkaa olla loppumetreillä. Viime viikkoina listalle ei ole tullut uusia lajeja. Pihapiirissä pyörii pähkinöiden ja talipallojen houkuttamina orava, mustarastas, varpunen, pikkuvarpunen, harakka, varis, talitiainen ja sinitiainen.

Olen kiinnostunut listaamaan asioita. Bbong onkin siinä suhteessa ollut varsin oiva kaltaiselleni käyttäjälle. Niinpä kurkkasin uteliaana, miltä 2022 Bbongin tilastojen valossa näyttää. 

Vuoden 2022 luontohavainnot 

  • Lintulajihavaintoja yhteensä 136, joista Suomessa 121.
  • Päiväennätys 39 havaintoa (15.7.). 
Lintujen lisäksi listalla oli kyseiselle päivälle pari uutta kasvia ja muutama perhoshavaintokin. Minulle suurta määrää selittää myös se, että havaintojen tekeminen alkoi kotipihasta ja päättyi Tankarin majakalle saman päivän aikana. Havaintotilastossa on mukana myös epävarmat havainnot - tässä tapauksessa haukka, jota en tunnistanut varmasti.

  • Aiemmin havaittuja lintulajeja, joita ei tänä vuonna listalle tullut, oli Tältä vuodelta puuttuvat -listauksessa yhteensä kahdeksan. Listaa tarkastellessa syy oli melko selvä: Lapin reissu jäi tänä syksynä tekemättä, ja sitä myötä kuukkelit kavereineen näkemättä.
  • TOP-listauksessa ykkösenä linnuissa oli - tadaa - VARIS (221 havaintoa). 
  • Nisäkkäissä ykköstilaa pitää orava, perhosissa kaaliperhonen. Käärmeitä nähtiin harvoin, mutta niissä ykkönen oli rantakäärme. 


Tilastoja selaillessa tuli muutama kehitysideakin laitettua eteenpäin. Eliksien lukumäärä tietylle ajanjaksolle olisi kiva nähdä. Listalle ne tulevat tähdellä merkityksi, mutta näin aloittelevalle bbongarille niitä tulee runsaasti ja elikset olisi kivempi saada suoraan tilastosta kuin laskea listalta tähdellä merkityt manuaalisesti. 

Taksonomiakin menee uusiksi. Vai mitä sanotte nisäkäslistalla keikkuvasta talitiaisesta? Virheen tarkistus olisi aika kiva lisä - jos vahingossa merkitsee linnun nisäkkääksi, Bbong voisi jotenkin huomauttaa siitä. (Nyt on oma tilasto korjattu ja tintti takaisin lintuhavaintojen listalla.)

Jos sinulla on Bbongista palautetta ja kehitysideoita tämän havaintovuoden perusteella, laita tulemaan lomakkeen tai Facebook-ryhmän kautta.  

Odotan innolla ensi vuoden retkiä. Utön reissu jäi yhtenä kohokohtana mieleen tästä vuodesta. Kenties pääsen sinne seuraamaan kevään ja lintujen tuloa. Ylipäänsä joulun suklaaövereissä odotan luonnossa liikkumista, ja kylkiäisenä uusia havaintoja ja eliksiä, sykähdyttävää iloa ja uuden oppimista. Ehkä ensi vuonna opetellaan myös käyttämään kameraa lintukuvaukseen. Millaisia haaveita sinulla on ensi vuoden luontohavainnointiin liittyen?

Tervetuloa, 2023! 





perjantai 30. syyskuuta 2022

Luontobbongaajan päiväkirja: ruokintakausi avattu

 

Lintujen talviruokinnasta tulee rutiini, jota odottaa

Tapanila 30.9.2022

Avasimme kotipihan talviruokintakauden puolittain, vaikka vielä ei pakkasta ole ollut. Aamun rutiineihin kuuluu lehden hakemisen lisäksi ruokintatelineen täyttö ja ripustaminen pihavaahteraan. Linnut ovat usein jo odottamassa. Tänään toimitus oli vähän myöhässä ja varpusten paheksunta moista sluibailua kohtaan oli selkeästi havaittavissa.

Oman aamukahvin lomassa on mukava seurata eloisaa pyrähtelyä ja tsirputusta. Varpusten, pikkuvarpusten, talitiaisten ja sinitiaisten perusjengin lisäksi vaahterassa kisailevat nyt akrobaattiahmatit Tiku ja Taku. Epäilen myös tikan käyvän välillä hakemassa maistiaisia, vaikka en ole sitä vielä tänä syksynä nähnyt. Ääni kuuluu lähistöltä, ja aikaisempina vuosia se on kuulunut vakiovieraisiin. Harakka keikuttaa roikkuvaa ruokintatelinettä niin, että iso osa pähkinöistä putoaa muiden nokittavaksi. Sepelkyyhkypari taapersi pihalla vielä viime viikolla. Jokohan ovat lähteneet tekemään muuttoa, kun tällä viikolla niitä ei pihassa ole näkynyt – pähkinätarjoilusta huolimatta?

Talipallojen aika tulee myöhemmin, ne laitetaan tarjolle pakkasten tultua. Käytämme verkottomille talipalloille kranssin muotoista metallikehikkoa, joka myös ripustetaan puuhun. 

Meidän kylillä kiusana ovat pihapiireissä liikkuvat rotat, joten linnuille tarjottavan ruokavalikoiman ja -paikan suhteen pitää olla tarkkana, varsinkin nyt kun talossa ei enää ole kissaa. Lintulauta on saanut seisoa käyttämättömänä  koristeena jo monta vuotta. Iso, muovinen, puuhun ripustettava ruokinta-automaatti ei ole kaunis, mutta on toiminut suht’ mukavasti. Ripustuspaikan alle on laitettu uusiokäyttöön muovinen biojätekompostin alusta. Se on tarvittaessa helppo putsata. Yritämme myös muistaa ottaa ruokintatelineen joka ilta sisälle. Pieni vaiva siitä ilosta, mitä kotipihabbongailusta saa.


Tiku vai Taku?


tiistai 27. syyskuuta 2022

Luontobbongaajan päiväkirja: Porkkalanniemi

 

Peurojen päristelyä, korvameduusoja ja vähän lintuja 

Porkkalanniemi 25.9.2022

Syyskuu lopuillaan, ja sää hellii. Sunnuntain kunniaksi perheen luontohihhulit pakkasivat aamukahvit termariin ja lähtivät Pääkaupunkiseudun parhaat lintupaikat -kirjan opastamina kohti Porkkalanniemeä.

Paikalla oli aika moni muukin retkeilijä, joukossaan ilahduttavan paljon pieniä lapsia. Toiveikkaana ajattelen, että heille luonnon ihastelu, kunnioittaminen ja monimuotoisuuden säilyttäminen olisi itsestäänselvyys, kun tuosta varttuvat.  

Lintujen osalta retki jäi laihaksi. Hengästyttäviä kokemuksia kertyi silti: valkohäntäpeura söi kaikessa rauhassa meistä välittämättä 10 metrin päässä. Muutama askel kauempana oli toinen täysikasvuinen yksilö, ja yksi pienempi – varmaankin vasa. Kun polkua pitkin lähestyi äänekkäämpi homo sapiens -seurue, peurat pelästyivät ja kaikki kolme lähtivät hännät pystyssä laukkaamaan rauhallisemmille ruoka-apajille. Hetken kuluttua puskista kuului aivan kuin hevosten päristelyä. Ilmeisesti metsäkauriitkin pärskivät?

Ensimmäistä kertaa näin korvameduusoja meressä. Miten kauniita! Korvameduusa (aurelia aurita) on Wikipedian mukaan ainoa Suomessa säännöllisesti tavattava meduusa. Kuuleman mukaan eivät ole ihmiselle vaarallisia. Niinpä uskaltauduin dippaamaan meriveteen.

Päätöstä avitti se, että olin jo liukastunut leväisellä kalliolla, ja kastellut itseni. Kovin paljoa rohkeutta ei vaatinut heittää päällysvaatteet pois ja varovasti kastautua kokonaan. Enemmän piti varoa veteen menoa ja sieltä nousemista, liukasta kun oli. Raikasta oli, muttei liian kylmää. Ei edes henki salpautunut.

Aurinkoisesta päivästä nautti myös rantakäärme, joka jäi nauttimaan lämmöstä ja kurkkimaan meitä puun takaa. Perhosia ja sudenkorentoja oli myös liikkeellä. Kaiken kaikkiaan ihan hyvä bbongaus-päivä: 28 havaintoa, riittävästi askelia, aurinkoa ja useampi tunti ulkoilua.

Bbong-vinkki! Jälkikäteen voit tarkistaa tietyn päivän havainnot laittamalla Bbongin havaintolistauksen tekstihakuun kyseisen päivämäärän tai hakemalla trendikaavioista päiväkohtaisia havaintoja sopivalla aikavälillä.

Lisää Bbongista: https://www.mosahybrid.com/software-development/bbong/ 
















maanantai 22. elokuuta 2022

Oman elämäni Pretty Woman -hetki. St. George -ravintola, Taormina.

 

Toukokuussa koin oman elämäni Pretty Woman -hetken. Mies vei syömään niin hienoon Michelin-ravintolaan, että väistämättä mieleen pulpahtivat vuorosanat Where’s the salad.

Ravintolamiljöö oli vanha kivinen palatsi, joka oli entisöity kauniisti. Kiitin hiljaa mielessäni, että olin pukeutunut mustaan sifonkimekkoon, ainoaan vähänkään juhlavampaan vaatteeseen, joka lomareissulla oli mukana. Vaellusvaatteissa, rantamekossa tai olkihatussa tuskin olisi päässyt sisään. Sisäänpääsy muutenkaan ei ollut itsestäänselvyys. Meillä oli toki varaus, mutta upea metalliportti pihaan oli lukossa. Palatsiin ei kävelty kadulta tuosta vaan. (Portti avattiin erikseen pyynnöstä.)

Ravintolasalissa ensimmäisenä huomioni kiinnitti tuolien vieressä olevat pienet samettijakkarat. Pikkukoirilleko täällä oli omat tuolit? Tarjoilija kertoi huomaavaisesti jakkaran olevan laukkua varten samalla kun tarjosi rouvalle istumapaikkaa. Niin tietenkin. Ei laukkukoukkua, ei tuolin sarjalla roikkuvaa laukkua, ei pöydälle aseteltua pussukkaa. Vaan samettijakkara laukulle, luonnollisesti.

Maistelumenusta tiesimme, mitä pääruoaksi söimme, koska ne saimme valita – kalaa tai kyyhkyä. Muuten en ole ihan varma mitä söin. Annoksista paljastettiin korrektisti mahdollisimman vähän ja tyylikkään hiljaisella äänellä. Kaikki oli todella erinomaisen hyvää, annoskoot juuri sopivat, viinivalinnat ensiluokkaiset. Erityismainintana sanottakoon, että jälkiruokalautanen oli valaistu.

Palvelu oli viimeiseen asti hiottua, hienostunutta. Kaikki sujui ilman kiireen tuntua, mutta ripeästi ja juuri sopivilla annosväleillä. Laskun yhdeydessä tuotiin erikseen ja pyytämättä petit fours, ja lahjarasiassa vielä kaksi herkkua mukaan.

Tämä taisi olla kerran elämässä -kokemus, jota voi talven räntäsateessa koti-Suomessa  muistella vielä pitkään. Elokuvatodellisuutta on kuin onkin olemassa. 

Lukitun portinkin salaisuus hälveni pois lähtiessä. Muurin kätköissä olisi ollut piilossa soittokello. 

Tämän elämyksen pääsee kokemaan Sisiliassa, Taorminan kaupungissa. Ravintola on nimeltään St George Restaurant, The Ashbee Hotel. 




sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Kirjalista 2022

📷John-Mark Smith Unsplash

Lukulistan pitämisestä on tullut jo tapa. Vuonna 2021 sain luettua 68 kirjaa, joka ylitti kirja viikossa -tavoitteen roimasti. Mitään rajoituksia minulla ei genrelle tai kirjojen sivumäärälle ole - kunhan kirja on saatu luettua tämän vuoden kuluessa, se riittää. 

Lukuvinkkejä nappaan kanssalukijoilta etenkin Twitteristä, mutta myös Helmetin lukuhaasteesta ja Hesarin sivuilta. Ja oman lähikirjaston suosituksista 💖

 Vuoden 2022 kirjalistani: 

  1. Niilo Aikio. Liekkejä pakoon. Saamelaiset evakossa 1944-1945.
  2. Sam Harris. Herääminen. Opas uskonnottomaan henkisyyteen.
  3. Torsti Lehtinen. Filosofian historian vaikuttavat naiset.
  4. Saamelaista nykytaidetta = Dala Sami daidda = Sami contemporary. Toim. Tuija Hautala-Hirvioja, Riitta Kuusikko, Jan-Erik Lundström.
  5. Petsamo 1920-1944. Suomi Jäämeren rannalla. Toim. Tuija Alariesto, Hanna Kyläniemi, Hannu Kotivuori, Heidi Pelkonen. 
  6. Tenzin Wangyal Rinpoche. Parantava lähde. Tiibetiläinen sielunpalautus.
  7. Pirjo Kotamäki. Villit linnut olkapäillä. Runoja Franciscus Assisilaisesta.
  8. Mystisiä kissatarinoita. Toim. John Richard Stephens, Kim Smith.
  9. Tarana Burke, Brene Brown. You are your best thing: vulnerability, shame resilience and the Black experience. An anthology.⭐
  10. Brene Brown. Nouse vahvempana. Vaikeuksien kautta voittoon.
  11. Juha Laaksonen. Utö: syksy ja kevät ulkosaaristossa.
  12. Rosa Liksom. Everstinna. 
  13. Haruki Murakami. The T-shirts I love.
  14. Minna Pyykkö. Kuulin allien laulavan.
  15. Emily Henry. Täydellinen päivä.
  16. Minna Lindgren. Kaukorakkaus.
  17. Jose Saramago. Lissabonin piirityksen kirjuri.
  18. Luigi Pirandello. Sitruunoita Sisiliasta ja muita novelleja. 
  19. Tara Junker. Taivaalla näkyy ricottapilviä. Tara Junkerin parhaat reseptit.
  20. Satu Rämö. Talo maailman reunalla.
  21. Anneli Kanto. Rottien pyhimys. 
  22. Kerttu Kotakorpi. Suomen luonto 2100. Tutkimusretki tulevaisuuteen.
  23. Juha Kauppinen. Heräämisiä. Kuinka minusta tuli luonnonsuojelija.
  24. Juhani Karila. Pienen hauen pyydystys.
  25. Nellie Bly. Maailman ympäri 72 päivässä.
  26. Jenni Räinä. Kulkijat. Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla. 
  27. Hannu Luomajoki, Anna Sievinen. Taltuta kipu. Istuvan ihmisen käsikirja.
  28. Essi Määttä ja Kimmo Määttä. Arjen Lean. Säästä aikaa, rahaa ja hermoja.
  29. Suvi Auvinen. Kaltainen valmiste.
  30. Robert Crottet. Kuun metsä. Kolttalappalaisten tarinoita.
  31. Vilja-Tuulia Huotarinen. Omantunnon asioita.
  32. Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein. Noise: a flaw in human judgement.
  33. Elisa Aaltola. Esseitä eläimistä.
  34. Ocean Vuong. Lyhyt maallinen loistomme.
  35. Yoshimoto Banana. Kitchen.
  36. Niilo Aikio. Niga. Novellikokoelma.
  37. Niilo Aikio. Niga 2. Novellikokoelma
  38. Yasunari Kawabata. Lumen maa.
  39. David Eagleman. Aivojen ääretön tarina.
  40. Mika Pihlman & Tuulia Luomala. Faskia terapian ja liikkeen näkökulmasta.
  41. Simone de Beauvoir. Erottamattomat.
  42. Haruki Murakami. Vieterilintukronikka. 
  43. Pirkko Saisio. Passio.
  44. Anni Kytömäki. Margarita.
  45. Lars Sund. Aamu-unisen lintubongarin vuosi.
  46. Fang Fang. Kun kaupunki suljettiin. Wuhanin kohtalonhetket. 
  47. Rosa Liksom. Reitari.
  48. Dick Forsman. Saariston linnut Suomen luonnossa. 
  49. Petra Forsten. Kadonneet tytöt. 
  50. Jyri Vartiainen. Pölyllä on kasvot.
  51. Katleena Kortesuo. Kaikenkattava sisällöntuotannon opas yrityksille : tee teksti, kokoa kuva, puhu podcast. 
  52.  Nils-Aslak Valkeapää. Aurinko, isäni. 
    Runot suomeksi, sekä 'sisaruskirjana' saamenkielinen kuvateos Beaivi, áhčážan
  53. Jenni Räinä. Suo muistaa.
  54. Elizabeth Gilbert. Tämä kokonainen maailmani.
  55. Mikita Valdur. Kantarellin kuuntelun taito. Itämerensuomalaista maailmankuvaa etsimässä.
  56. Joel Haahtela. Jaakobin portaat.
  57. Tove Jansson. Aurinkokaupunki.
  58. Satu Rämö. Hildur.

Kirjoja, joita en lukenut kokonaan

May B Langhelle, Siksakkia: ompele lapselle käytetystä uutta.

Unto ja Terttu Kusmin. Petsamon asutustilat: tiluskarttoja ja kuvia synnyinseudulta. 
Etsin historiatietoa jo edesmenneen sukulaisen vaiheista Petsamossa, ja löysinkin. 

Anne Becel, Anthony Moinet, Emmanuelle Berberian. Sisilia. Kartta+opas. Nähtävyydet, ostokset, ravintolat, menopaikat. 

Blinit perunalaatikosta

 

Perunalaatikkoblinit kuuluvat osastolle joulun hävikkiruoan vähentäminen. Meillä perunalaatikkoa jäi yli sen verran vähän, että varsinaista haastetta sen hyödyntämiseksi ei päässyt syntymään. 

Lopusta laatikosta sain aikaiseksi kaksi muhkeaa bliniä lounaspöytään. 

Taikina:
Pari reilua desiä perunalaatikkoa (ilman kuorta)
1 kananmuna
0,75 dl maitoa / kauramaitoa / kermaa 
n. 1 dl jauhoja (3/4 tattarijauhoa + 1/4 vehnäjauhoa) 

Paistamiseen voita

Kaikki aineet sekoitetaan taikinaksi. Taikinan ei tarvitse tekeytyä, joten voit paistaa blinit saman tien blinipannulla voissa molemmin puolin.  Käytä mietoa tai keskilämpöä, tai saatat saada yhtä tummanhiveitä luomuksia kuin minä. Taikina on pehmeää, joten tukeva lasta on tarpeen kääntämisessä.   

Oikeaoppisesti kananmunan valkuainen kuuluisi vaahdottaa ja lisätä taikinaan viimeisenä varovasti käännellen. Tällä kertaa oikaisin. Jos blinitaikinaa olisi ollut enemmän, olisin tehnyt valkuaisten vaahdottamisen kuohkeuttaakseni taikinaa.

Oletin blinien olevan makeita, mutta imeltynyt maku ei tullut läpi oikeastaan yhtään. Mainiosti maistuivat smetanan kera. Ehdottomasti sopivat tarjottavaksi myös mädin, sipulin ja kalan kanssa.  


Viime vuonna kokeilin erilaisia uusia reseptejä Julie & Julia -tyyliin. Sen verran mukavaa oli, että tästä kokeilusta taitaa tulla tapa :) Olkoot perunalaatikkoblinit vuoden 2022 ensimmäinen Julie & Julia -reseptikokeilu.

Joulukuun J&J-postaus: Cacio e Pepe


400 g spagettia
2l vettä
2 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
200 g pecorinoa
1 rkl kokonaisia mustapippureita
4 rkl oliiviöljyä
0,5-1 tl suolaa
1/4 tl sokeria

1/2 ruukku lehtipersiljaa

Keitä pasta runsaassa, suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Ota talteen pari desiä keitinvettä, kun valutat pastan.

Pastan kiehuessa hienonna valkosipuli ja raasta juusto hienoksi. 

Paahda kokonaisia pippureita kuivalla pannulla hetki ja rouhi ne sitten morttelissa karkeaksi rouheeksi.

Kuullota valkosipulia öljyssä hetki, mutta älä ruskista. Lisää pannulle valutettu pasta ja pippurit. 

Lisää 1 dl keitinvettä. Lisää juustoraaste ja loput keitinvedestä. Sekoita voimakkaasti, jotta juusto sulaa ja muodostaa veden kanssa kastikkeen pastalle. Mausta lopuksi suolalla ja sokerilla. Viimeistele persiljasilpulla.


* Everything you see, I owe to spaghetti. *
 - Sophia Loren



Vuoden 2021 uusi juttu: Julie & Julia -tyyliin uusi resepti (vähintään 1 x kk)  ja postaus siitä miten meni itse tehtynä. Listan aiemmista kokkailuista löydät tästä: