sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Syyskuun J&J-kokkailut: värjätty jäkälä

Luit oikein. Uutena kokeiluna syyskuussa on ravintola Aanaariin innoittamana värjätty jäkälä. Saatat muistaa tämän erikoisuuden myös Loirinuotiolla-ohjelmasta.

Kaveri kommentoi, että syödäänkö meillä nykyään poronruokaa. No, ei kovin usein - mutta jos haluat kokeilla jotain todella erilaista, tässä yksi vaihtoehto vaikka amuse-boucheksi! 

Muista kuitenkin, että jäkälää saa kerätä vain, jos keräämiseen on maanomistajan suostumus.

Puolukalla värjätty jäkälä

Liota jäkälää kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Poista roskat ja valuta jäkälistä ylimääräinen vesi pois. Voit myös puristella jäkäläpalloja varovasti. 

Höyrytä jäkälää höyrykattilassa noin 10 minuuttia.

Laita höyrytetyt jäkäläpallot hautumaan lämpimään, hyvänmakuiseen puolukkamehuun noin 5 minuutiksi. 

Itse keitin nopean puolukkaliemen kattilassa: iso kourallinen puolukoita, sopivasti vettä, kiehutusta muutama minuutti ja soseutin puolukat liemeen perunanuijalla, jotta sain maun ja värin irti. Sitten siivilöin liemen, lisäsin sopivasti sokeria, ja kiehautin uudelleen.

Poista jäkälät mehusta ja valuta / puristele suurimmat mehut pois. 

Kuivata kauniinväriset jäkälät uunissa 50 asteessa rapeiksi. Aikaa en ottanut, mutta kokeilin aina välillä, onko jäkälä sopivan rapeaa.

Ja se maku? Tykkäsin. Rapea, metsäinen ja makuliemen puolukkainen. 




Vuoden 2021 uusi juttu: Julie & Julia -tyyliin uusi resepti (vähintään 1 x kk)  ja postaus siitä miten meni itse tehtynä. Listan aiemmista kokkailuista löydät tästä:

Tammikuu 2021: Georgialaiset munakoisorullat

Helmikuu 2021: Bistecca all Fiorentina

Maaliskuu 2021 (1/2): Rapea ruusukaali-artisokkagratiini

Maaliskuu 2021 (2/2): Bataatti-sienipolenta ja tomaatteja

Huhtikuu 2021: Nopea purjo-orzotto parsan, hasselpähkinöiden ja rukolan kera 

Toukokuu 2021: Georgialainen lobio-muhennos

Kesäkuu 2021: Villiä lähiruokaa

Heinäkuu 2021: Kanaa bastardo

Elokuu 2021: Kesäkurpitsapyörykät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti