keskiviikko 25. kesäkuuta 2025

Uusi resepti viikossa 24/52: Oliiviöljy-sitruunakakku (vegaaninen versio)

 


Oliiviöljy-sitruunakakku  

Maistoin tätä kakkua juhannusretkellä ihanassa Ekkullassa, ja halusin välittömästi tehdä sitä itse. Muutamia reseptejä googlaamalla oma vegaaninen versio syntyi näistä aineksista.

2
 
dl
 
sokeria
2
 
dl
 
vehnäjauhoja
1
 
dl
 
mantelijauhetta
1
 
tl
 
leivinjauhetta
1 tl 
soodaa
0,5 tl
 
suolaa

1,5 
dl
 
mietoa oliiviöljyä 
1,5 
dl
 
maustamatonta soija- tai kauragurttia
0,5 dl
 
sitruunamehua
2
 
tl
 
hienoksi raastettua sitruunankuorta

Vuoan voiteluun oliiviöljyä ja jauhotukseen mantelijauhetta

Pinnalle sitruunainen tomusokerikuorrutus tai tomusokeria 
(koristeeksi syötäviä kukkia)

Tee näin

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 

Voitele ja jauhota vuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa pohja leivinpaperilla ja voitele ja jauhota reunat. Leipävuoka toimii myös hyvin. 

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sekoita toisessa kulhossa nestemäiset ainesosat ja sitruunankuori hyvin sekaisin. 

Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Paista uunin alatasolla noin 35 minuuttia. 

Kumoa tai irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä.

Valmiin kakun voit koristella sitruunaisella tomusokerikuorrutuksella tai siivilöidä pinnalle koristeeksi tomusokeria. Jos käytät kuorrutetta, anna kakun jähmettyä rauhassa ennen tarjoilua.

Koristele halutessasi syötävillä kukilla. 

Miltä maistui, miten tuunasin? 

Alkuperäisissä resepteissä monissa oli kananmunaa, joissain sitruunakreemiä. Yksi resepti oli muuten sama kuin ylläoleva, mutta taikinaan tuli lisäksi yksi kananmuna, joka sekoitetaan nestemäisiin aineisiin. Jätin kananmunan pois, enkä korvannut sitä mitenkään - ja hyvä tuli.

Oliiviöljyn maku vaikuttaa tämän kakun makuun voimakkaasti, joten jos käyttämäsi öljy on kovin vahvaa, kokeile ensin laittaa osa vaikka rypsiöljyä. Itse testasin ensin yhdistelmällä 1 dl vahvaa neitsytoliiviöljyä + 0,5 dl rypsiöljyä. 

Meidän kapeaan kakkuun tehtiin päälle tomusokerikuorrute Ekkullan mallin mukaan. Mittaa 1,5 dl tomusokeria kulhoon ja lisää joukkoon sitruunamehua pikku hiljaa, jotta koostumus on sopivaa kakun kuorrutteeksi. Sitruunainen kuorrute on makeankirpeä piste iin päälle.

Tästä kakusta tuli uusi suosikki, ja sitä on juhannusviikonlopun jälkeen tehty jo toisenkin kerran. Tomusokeria ja mantelijauhetta pitää jatkossa olla aina varalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti