Viime vuoden uusi resepti viikossa -haaste oli niin hauska, että päätinpä jatkaa sitä vielä tällekin vuodelle. Kotiväeltä tuli jatkolle myönteinen tukipäätös - lupasivat toimia koemaistajina myös tänä vuonna :)
Mausteinen 'kana'keitto vegeversiona
1 pkt Gold&Green mureat ja mehevät suikaleet original
1 kukkurallinen teelusikallinen kutakin: currytahnaa, sitruunaruohotahnaa, tamarinditahnaa, inkiväärimurskaa (tai pala tuoretta inkivääriä raastettuna)
loraus soijakastiketta
öljyä tai kasvipohjaista voita
750 ml kookosmaitoa
1 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
(pari teelusikallista galangaltahnaa, jos löytyy)
2 rkl currytahnaa
2 rkl tamarinditahnaa
2 tl sitruunaruohotahnaa
2 tl jauhettua kurkumaa
4 kaffirlimetinlehteä
1-2 tl pilkottua punaista chiliä
1 säilykepurkki viipaloitua vesikastanjaa
1 säilykepurkki bambusuikaleita
2 rkl kalakastiketta (korvaa kalakastike vegaaniversioon 1-2 kukkurallisella teelusikallisella mistotahnaa ja lorauksella soijakastiketta)
2 tl fariinisokeria
2 rkl limemehua
1 ruukku tuoretta korianteria
Tee näin
Pilko tai revi suikaleet sopiviksi paloiksi. Kuumenna rasva pannulla, lisää suikaleet ja mausteet sekä soijakastike. Paista sekoitellen muutama minuutti, kunnes mausteet ja soija ovat sekoittuneet hyvin suikaleihin. (Halutessasi voit paistaa suikaleisiin rapean pinnan.)
Jätä suikaleet odottelemaan ja maustumaan pannulle siksi aikaa, kun teet keiton liemen.
Tee keiton liemi. Laita kookosmaito, vesi, liemikuutio, kasvikset ja mausteet kattilaan ja sekoita hyvin. Keitä hiljalleen sekoitellen noin 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon kalakastike ja fariinisokeri sekä Gold&Green-suikaleet. Anna kuumentua.
Lisää viimeiseksi joukkoon limemehu ja sekoita. Ripottele pinnalle runsaasti silputtua korianteria.
Tarjoa leivän kera, jolla voit pyyhkiä ihanan mausteisen liemen viimeisetkin rippeet kulhosta.
Miltä maistui?
Toimii loistavasti talvipäivän pulkkailun jälkeisenä lämmittävänä keittoruokana! Voit vaikka ennen ulkoilua paistaa suikaleet valmiiksi maustumaan, ja mitata mausteet odottamaan keittokattilaan. Sitten vain ulkoilun jälkeen liemi joukkoon, ja noin kymmenen minuutin päästä ruoka on valmista.
Kasviksia voit varioida oman maun mukaan. Currytahnan ja chilin tulisuudella ja määrällä voit säätää makua sopivaksi. Ja käyttää muutenkin luovasti niitä mausteseoksia, joita kaapista löytyy. Tässä toimii tuttu ohje: maista, ja mausta lisää tarvittaessa.
Galangaltahnaa en ole harmittavasti enää vuosiin saanut meidän vakiokaupasta, mutta tarkoituksena on jossain vaiheessa itse keitellä galangaljuuresta sopivaa tahnaa. Hyvää tuli ilmankin.
Reseptin liemi on varioitu kahdesta aasialaisen keittokirjan ohjeesta, Tom Yum Goongista ja Tom Kha Gaista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti