torstai 2. tammikuuta 2025

Uusi resepti viikossa 2/52: Joulukalat kiusaukseksi a.k.a. sillilaatikko

Tämä jämäruokakokeilu oli miellyttävä yllätys. En ole ole janssoninkiusauksen tai silakkalaatikon suuri ystävä, en myöskään sillin, joten pelkäsin sillilaatikon olevan liian "kalainen". Mutta tämäpä olikin pehmeä ja kermainen, ei liian suolainen ja aromiltaan jopa makea. Kanssaruokailija santsasi, joten jatkoon meni. 

Meillä oli jäänyt joulun sillikaviaarista yksi pieni matjesfile, loput suussasulavista Tertin kartanon savumuikuista sekä muutama katajanmarjasilakkafile yli, ja niille piti keksiä käyttöä. Sillilaatikkovariaatio, olkaa hyvä.

Sillilaatikko

yksi pieni matjessillifile (esim. toinen file 180 gramman Pirkka matjessillifilepaketista)
vähän öljyyn säilöttyä savumuikkua (nostele muikut pois öljystä)
vähän katajanmarjasilakkaa (valuta liemi pois)
reilu kilo perunoita
2 isoa sipulia
3 dl kermaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
runsaasti tillisilppua 
noin 50 g voita

Tee näin 

Pese ja kuori perunat. Suikaloi perunat kiusaukseen sopiviksi suikaleiksi, samoin sipuli. Yleiskoneella suikaleet syntyvät sukkelasti ja ovat tasakokoisia. Jos haluat oikaista, käytä valmista pakaste peruna-sipulisekoitusta.

Pilko sillifile ja muut kalat pieniksi paloiksi.

Sekoita suola, pippuri ja tilli kermaan.  

Laita peruna- ja sipulisuikaleet vuorokerroksin kalan kanssa uunivuokaan. Kaada kermaseos päälle. Pilko voi kuutioiksi ja ripottele pinnalle. 

Paista 180 asteessa noin tunti ja vartti, kunnes perunat ja sipulit ovat kypsiä. 

Tarjoa ruisleivän, suolakurkun tai etikkasäilykkeiden kera. 

Miltä maistui?

Parempaa, kuin olisi etukäteen arvannut. Kiusaus ei ollut liian sillinen eikä suolainen, vaan pehmeä ja makea. Suolakurkku ja ruisleipä toimivat tämän kanssa loistavasti. 

Vaikka savumuikuista oli valutettu öljy pois, ruoka tuntui rasvaiselta. Voin määrää laatikon pinnalla olisi voinut vähentää. Tilliä taas olisi voinut olla enemmänkin. 

Kaiken kaikkiaan jämäkalojen yhdistelmä toimi hyvin. Tosin voi olla, että ensi joululta jää yli taas jotain ihan muuta, mutta pidetään resepti kuitenkin tallessa. Tätäkin on helppo varioida sen mukaan, mitä jää.


Alkuperäinen sillilaatikon ohje on Kotilieden resepteistä.  


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti