maanantai 20. toukokuuta 2024

Uusi resepti viikossa: 18/52 Cappuccino-kakku



Tämänkertaisen herkun, cappuccino-kakun, alkuperäinen resepti löytyy Helsingin Sanomista. 

Cappuccino-kakku

200 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl vahvaa valmista (jäähtynyttä) kahvia (esim. espressoa)
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

voita ja korppujauhoja vuokaan 

Täyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttuorejuustoa)
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Kuorrute

100 g (maito)suklaata
25 g voita
0,5 dl vahvaa valmista kahvia

Tee näin

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Keitä 1,5 dl vahvaa kahvia. Voitele ja jauhota rengaskakkuvuoka. 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja 1 dl kahvia taikinaan vuorotellen. 

Sekoita täytteen ainekset.

Laita puolet taikinasta vuoan pohjalle. Levitä tuorejuustoseos taikinan päälle. Lisää loppu taikina tuorejuuston päälle.

Paista noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla: kakku on kypsä, kun kokeilutikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä 5 minuuttia ennen kumoamista. 

Tee kuorrute. Paloittele suklaa ja laita se voin ja kahvin kanssa kattilaan. Sulata seos varovasti sekoitellen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja valuta kuorrute kakun päälle ja reunoille. 

Kakun voit valmistaa jo hyvissä ajoin ja kuorruttaa vasta lähempänä tarjoilua.

Säilytä kakku jääkaapissa. Tarjoa hyvän kahvin kera.

Miten tuunasin

Tuorejuustona käytin mascarponea (mitäpä muutakaan). Maitosuklaa ei ole meidän juttu, joten testikakun kuorrutteena oli Fazerin suolainen toffeekrokantti -suklaata. Seuraavassa kokeiltiin tummempaa taloussuklaata. Tumma suklaa vei hieman huomiota kahvin ja mascarponen liitolta, joten suosittelen pitäytymään maitosuklaassa.

Menikö jatkoon?

Todellakin meni. Kakku hävisi kahvipöydästä reipasta vauhtia. Hyvän, vahvan kahvin kanssa tässä on hemmotteluhetken ainekset!   


Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti