tiistai 2. heinäkuuta 2024

Uusi resepti viikossa 19/52: Salsa verde -salaatti ja sitruunalohi

Alkuperäinen resepti löytyy Helsingin Sanomista, johon se taitaa olla päätynyt Glorian Ruoka & Viini -lehdestä



Salsa verde ja sitruunalohi


1 ps (n. 300 g) pakastettuja edamame-papuja
8 vihreää parsaa tai 200 g pitkiä papuja
1 iso kurkku
1 nippu retiisiä
200 g salaattisekoitusta tai babypinaattia
1 dl miniversoja

Sitruunalohi

600–800 g lohifileetä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 valkosipulinkynsi 
2 rkl oliiviöljyä 
1 tl vaahterasiirappia
2 tl raastettua sitruunankuorta 
1 rkl sitruunamehua

Salsa verde -kastike

1 ruukku basilikaa, minttua ja lehtipersiljaa kutakin
1 valkosipulinkynsi
(4 öljyyn säilöttyä sardellia)
1 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl kapriksia

Tee näin

Kuivaa lohifileen pinta talouspaperilla ja mausta se suolalla ja pippurilla. Nosta kala uunivuokaan. Sekoita öljy ja siirappi, ja lisää joukkoon kuorittu ja hienonnettu valkosipuli. 
Valuta mausteseos tasaisesti lohen päälle.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa kypsäksi, fileen paksuudesta riippuen noin 20–30 minuuttia.

Keitä edamamet pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä ja valuta.

Napsauta parsojen kovat tyvet pois ja kuori keskikolmannes tarvittaessa. Keitä napakan kypsäksi. Jos käytät pitkiä papuja, puhdista ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kasvikset ja huuhtaise nopeasti kylmällä vedellä.

Pese ja viipaloi kurkut ja retiisit. Huuhdo salaatti tai pinaatti ja tarvittaessa myös versot.

Asettele salaattisekoitus tai pinaatti, versot, edamamet ja parsat tarjoiluvadin reunoille.

Tee seuraavaksi salsa verde. Kuori valkosipuli, hienonna yrtit ja laita kaikki salsan ainekset kulhoon. Hienonna sauva- tai tehosekoittelella tasaiseksi kastikkeeksi.

Nosta lohi tarjoiluvadin keskelle salaattipedille. Pirskottele päälle sitruunamehua ja koristele sitruunankuoriraastella. Tarjoa salsa verden kanssa. 

Miten tuunasin? 

Lohifileen paistoaikaa pidensin alkuperäisen reseptin 15-20 minuutista noin puoleen tuntiin. Vartin paistamisen jälkeen lohifile oli liian 'lasinen' meidän makuun.

Edamamet olivat päässeet loppumaan pakkasesta, joten meidän salaatissa oli herneitä. Toimivat hyvin nekin. Kokonainen iso kurkku oli hieman liikaa, joten viipaleita jäi yli muuhun käyttöön.

Sardellit jätin pois kastikkeesta, mutta vastaavasti käytin kapriksia hieman reilummin. Käytän usein suolaan säilöttyjä kapriksia, joika on hyvä liottaa ennen käyttöä. Siirappina käytin tuttuun tapaan oman keittiön kuusenkerkkäsiirappia.

Allkuperäisessä reseptissä oli lisäksi koristeena käytetty syötäviä kukkia, mutta ne jätimme pois.  

Miltä maistui?

Näillä raaka-aineilla ei oikein voi mennä pieleen. Hyvää oli, joten tämäkin resepti meni jatkoon kaikkien kolmen ruokailijan mielestä. 



Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti