Kurpitsaa käsiteltiin tässä reseptissä monella eri tavalla, eikä valmistakaan tullut ihan vartissa, mutta lopputulos oli sen arvoinen. Resepti on julkaistu Helsingin Sanomissa 29.9.2021. Omat tuunaukset merkitty suluissa ainesosaluetteloon.
Aineet
- noin kg
painoinen myskikurpitsa tai hokkaidokurpitsa
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 50 g + 2 rkl voita
- 1 ruukku salviaa
- 2 rkl vaahterasiirappia (kuusenkerkkäsiirappi toimi hyvin)
- 12-15 dl kasvis- tai kanalientä
- 400 g carnaroli-riisiä
- 60 g parmesaania (käytin pecorinoa)
- 2 salottisipulia (vastaava määrä makeahkoa sipulia)
- 1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1-2-3 -liemi
- 1,5 dl vettä
- 1 dl etikkaa
- 0,5 dl sokeria
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Lohko kurpitsa, poista siemenosa ja kuoret. Kuutioi 500g kurpitsaa tasakokoisiksi kuutioiksi ja laita uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle 2 rkl oliiviöljyä ja mausta suolalla. Paahda uunissa noin 30 minuutin ajan tai kunnes kurpitsalohkot ovat pehminneet.
Leikkaa lopusta kurpitsasta noin desin verran mahdollisimman pieniä kuutioita. Keitä 1-2-3 -lientä, kunnes sokeri on sulanut, ja nosta kattila pois levyltä. Lisää pienet kurpitsakuutiot kuumaan liemeen.
Leikkaa loppu kurpitsa isommiksi, noin parin sentin kuutioiksi.
Kuumenna pannulla öljyä ja lisää salvianlehdet siihen hetkeksi paistumaan. Nosta rapeat, vihreän kuultavat lehdet reikäkauhalla tai atuloilla valumaan talouspaperin päälle.
Lisää isot kurpitsakuutiot pannulle ja paista keskilämmöllä, kunnes kurpitsa pehmenee. Lisää siirappi ja 2 rkl voita. Jatka paistamista, kunnes kurpitsakuutiot ovat karamellisoituneet rapeaksi ja kullanruskeaksi.
Ota kurpitsapalat uunista kulhoon, lisää muutama desi lientä ja soseuta. Laita loput liemestä kattilaan ja lämmitä höyryäväksi.
Raasta parmesaani kulhoon. Kuori ja hienonna sipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi
Aloita risoton valmistus. Lisää korkeareunaiselle pannulle tai kattilaan loraus oliiviöljyä ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Lisää riisi ja paahda muutama minuutti. Lisää viini ja keitä, kunnes viini on haihtunut. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, anna liemen aina imeytyä riisiin nesteen lisäämisen välissä. Noin 10 minuutin kuluttua lisää kattilaan kurpitsasose lusikallinen kerrallaan. Jatka liemen lisäämistä kunnes riisi on valmista (siinä on vielä purutuntumaa. Tähän menee noin 15-16 minuuttia). Lisää sitten vielä kauhallinen lientä. Risotto saa olla vellimäisen löysää rakenteeltaan.
Lisää raastettu parmesaani ja pieneksi kuutioitu voi. Sekoita rivakasti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Annostele
risotto lautasille, ripottele päälle karamellisoitua kurpitsaa ja pikkelöityä
kurpitsaa. Koristele rapeilla salvianlehdillä. Tarjoa heti. Muista sääntö: risottoa
odotetaan, mutta risotto ei odota.
Tammikuu 2021: Georgialaiset munakoisorullat
Helmikuu 2021: Bistecca all Fiorentina
Maaliskuu 2021 (1/2): Rapea ruusukaali-artisokkagratiini
Maaliskuu 2021 (2/2): Bataatti-sienipolenta ja tomaatteja
Huhtikuu 2021: Nopea purjo-orzotto parsan, hasselpähkinöiden ja rukolan kera
Toukokuu 2021: Georgialainen lobio-muhennos
Kesäkuu 2021: Villiä lähiruokaa
Elokuu 2021: Kesäkurpitsapyörykät
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti