perjantai 25. lokakuuta 2024

Uusi resepti viikossa 35/52: Kettukarkit


 

"Ei nää kyllä kovin hyviä ole", oli tuomio ensimmäistä kertaa maistettaessa. Mystisesti mariskooli kuitenkin tyhjeni kotitekoisista kettukarkeista ihan sujuvaa vauhtia. 

Kettukarkit


350 g pihlajanmarjoja
5 dl vettä
3,5 dl sokeria
15 g agar agaria (Algamar)
** Huom! Tarkista annostelu käyttämäsi hyytelöimisaineen ohjeesta.**

Pinnalle: hienoa sokeria

Tee näin

Puhdista marjoista huonot marjat pois ja poista paksut oksankarat. Tertut saavat olla paikoillaan. Laita marjat ja vesi kattilaan, keittele noin vartin ajan. Siivilöi mehu talteen, puserra marjoista siivilän läpi kaikki irti ja mittaa valmis mehu. Valmista mehua pitäisi olla noin 3,5 dl.

Kuumenna mehu uudelleen kattilassa ja lisää sokeri. Sekoittele, kunnes sokeri sulaa ja lisää agar agar. Ruokakaupan ja apteekin agar agarin annostelussa on eroja, joten tarkista ohje oman purkkisi kyljestä.

Keitä 5-10 minuuttia. Kaada sen jälkeen marmeladiseos leivinpaperin päälle vuokaan. 

Valitse vuoan koko siten, että saat sopivan pakuisia makeisia - itse käytin noin 10 x 15 cm kokoista rasiaa hieman pienempään mehumäärään. 

Anna hyytyä huoneenlämmössä yön yli ja paloittele makeisiksi. Anna kuivua muutama tunti tai vielä toisen yön yli ennen sokerointia. 

Vinkit

Agar agareissa todella on eroja. Ensimmäisellä kerralla tuli aloittelijan tuurilla täydellisiä koostumukseltaan - vaikkakin maku oli hapan. 

Toisella kerralla pakastin pihlajanmarjat kirpeyden taltuttamiseksi ja keittelin sitten vasta mehuksi. Mehu olikin parempaa, mutta täysin samalla ohjeella marmeladi jäi liian pehmeäksi, jotta sitä olisi voinut leikata. Tämä levitettävä pihlajanmarjamarmeladi päätyikin sitten juustokakun mausteeksi (ja toimi loistavasti). 

Kolmatta kertaa varten on uusi satsi pihlajanmarjoja pakkasessa odottamassa. 

Alkuperäinen resepti Minkun Matkassa blogista. 



Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta. 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti