Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.
Alkuperäinen resepti on Helsingin Sanomista 13.1.2024.
Punainen thaicurry kasviksista
Paketti kiinteää tofua
500 g myskikurpitsaa
100 g herkku- tai siitakesieniä
3-4 rkl valmista punaista currytahnaa
2 rkl rypsiöljyä
400 ml kookosmaitoa
1/2 dl vettä
2 rkl thaimaalaista kalakastiketta tai soijakastiketta
1 rkl tamarinditahnaa
1 rkl sokeria
100 g sokeriherneen palkoja
(kaffirlimetinlehtiä)
2 limetin kuoriraaste ja mehu
Pinnalle
1-2 tuoretta punaista chiliä viipaleina
Lisäksi koristeluun
thaibasilikaa tai kevätsipulia
rouhittuja cashewpähkinöitä
Tee näin
Leikkaa kurpitsasta kuoret pois. Kuutioi reiluiksi paloiksi.
Puhdista sienet tarvittaessa ja pilko isot sienet pienemmäksi. Kuutioi tofu.
Laita öljy ja currytahna wokkipannuun tai korkeareunaiseen pannuun. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes currytahna pehmenee ja sekoittuu öljyyn. Laita levy kuumemmalle ja paista sekoitellen minuutti, pari.
Lisää pannulle kookosmaito ja tilkka purkin huuhteluvettä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista pari minuuttia.
Mausta liemi kalakastikkeella tai vegaaniversiossa soijalla. Lisää tamarinditahna ja sokeri, kurpitsakuutiot, sienet ja tofu.
Anna kypsyä keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes kurpitsa on hieman pehmennyt.
Lisää sokeriherneet ja muutama kaffirlimetinlehti, jos haluat. Jatka kypsennystä vielä viitisen minuuttia.
Pese limetit, raasta kuoret ja purista mehu. Lisää ne pannulle ja sekoita hyvin.
Viipaloi chili.
Tarjoa keitetyn riisin kanssa. Ripottele chili pinnalle. Halutessasi voit vielä koristella annokset kevätsipulilla, thaibasilikalla ja rouhituilla cashewpähkinöillä.
Miten tuunasin
Kalakastikkeen sijaan käytin soijakastiketta vegaaniseen ruokaan. Chilit laitoin mukaan kastikkeeseen muhimaan, mutta ensi kerralla käytän niitä vain koristeena. Kotona olleet punaiset chilit olivat sen verran tulisia, että vähempi olisi riittänyt.
Cashewpähkinöiden asemasta koristelin annokset suolapähkinöillä.
Miltä maistui
Tämäkin resepti menee jatkoon. Itse asiassa curryn liemi oli niin maukasta, että tätä ajattelisin soveltavani muuhunkin kuin tofycurryyn. (Ja pelkästään keittiössä leijuvan mausteisen tuoksun vuoksi tätä kannattaa keitellä!)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti