sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Uusi resepti viikossa 8/52: Risotto cacio e pepe

Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi mukaan julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta. 

Cacio e pepe on meillä vakioruokalistalla pastamuodossa, mutta nyt innostuin kokeilemaan ensi kertaa risottona. Varsin simppeliä: pippurit paahdetaan, kuten pastaruokaankin, risotto tehdään kuten risotot yleensäkin ja lopussa lisätään juustot ja pippurit risoton joukkoon. 

Risotto cacio e pepe

4 dl carnaroliriisiä
1 rkl kokonaisia mustapippuria
1 sipuli tai pari salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä
1 dl parmesanjuustoa raasteena
1 dl pecorinojuustoa raasteena
30 g voita

oliiviöljyä
(koristeluun persiljaa)

Tee näin

Paahda kokonaiset pippurit kuivalla, kuumalla pannulla muutama minuutti. Hienonna pippurit morttelissa. 

Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi ja kuullota öljyssä. Lisää joukkoon riisi ja anna kuullottua. Kaada joukkoon valkoviini ja anna haihtua. Lisää kuumaa kasvislientä pienissä erissä ja anna nesteen haihtua ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä.  

Kun riisi alkaa olla kypsää, lisää joukkoon juustoraasteet ja voi. 

Lisää viimeiseksi rouhitut pippurit ja tarvittaessa lisää suolaa. Koristele raastetulla juustolla ja halutessasi persiljalla.

Cacio e pepe -risottoreseptejä on yhtä useita kuin kokkejakin, ja niissä käytetty juusto vaihtelee. Joissain käytetään vain parmesania, joissain pecorinoa, joissain molempia.  Joissain resepteissä ei ole mukana valkosipulia. 

Liemenkin voisi tehdä parmesaanista, kuten Chef Massimo Bottura. Hän kehitti reseptinsä 2012 Emilia-Romagnan maanjäristysten jälkeen pyrkiessään auttamaan juustontuottajia ja hyödyntämään vaurioituneita juustokiekkoja: 


Entä menikö meidän risottoversio klassikkopastasta jatkoon? No meni, ilman parmesaanilientäkin. 
Delizioso!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti