keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Uusi resepti viikossa: 1/52. Marokkolainen linssikeitto

Tavoitteena - ei lupauksena - tänä vuonna on kokeilla joka viikko uutta reseptiä. Siis sellaista, jota en ole aiemmin valmistanut. Aikataulusta saa lipsua matkojen vuoksi, mutta vuoden lopussa kasassa pitäisi kuitenkin olla 52 uutta kokkailuideaa. Reseptin lisäksi julkaisuun pääsee arvio jatkoon / ei jatkoon kulloisenkin syöjäporukan tuomiosta.

Tästä lähtee. 

Viikko 1/52: Marokkolainen linssikeitto

Alkuperäinen resepti on peräisin Vegeviettelyksen sivuilta

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 rkl harissaa
1 rkl ras el hanout -mausteseosta tai vastaavaa
2 rkl tomaattipyrettä
500 g tomaattimurskaa
4-5 dl vettä
2 dl punaisia linssejä
2,5 dl kaurakermaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Öljyä kasvisten kuullottamiseen

Annoksen pinnalle voit laittaa halutessasi lusikallisen kaurafraichea tai smetanaa sekä korianteria.

Tee näin

Pilko kuoritut sipulit ja porkkana pieneksi. Kuullota sipuli öljyssä, lisää valkosipuli ja porkkanat ja paista hetki. Lisää harissatahna, pyre ja mausteseos.

Lisää tomaattimurska, vesi ja huuhdotut, valutetut linssit.

Jos käytät raakoja linssejä, keittoaika on parikymmentä minuuttia. Kypsät valmiit linssit kannattaa huuhtoa hyvin ja valuttaa. Porkkanoiden pehmittyä kypsille linsseille riittää se, että ne lämpiävät keitossa. Lisää tarvittaessa vettä.

Lisää kaurakerma, suola (lipstikkasuola toimii hyvin), sokeri ja sitruunamehu. Soseuta tasaiseksi.

Miten tuunasin?

Ras el hanoutin tilalla käytin hieman vastaavaa, Dubaista tuotua mausteseosta. Tyypillisessä ras el hanoutissa, "seitsemän mausteen sekoituksessa" on kardemummaa, kuminaa, neilikkaa, kanelia, muskottipähkinää, inkivääriä, chiliä, korianteria, pippuria, paprikaa, sarviapilaa ja kurkumaa, joten tarvittaessa voit rakennella niistä itsellesi sopivan sekoituksen. Oma sekoitukseni oli aika vahvaa, mutta kaupan mausteista löytyy kuvausten mukaan mietojakin versioita.

Tomaattipyre oli päässyt loppumaan, joten sen tilalla käytin rahvaanomaisesti ketsuppia ja vastaavasti laitoin sokeria vähemmän.

Miltä maistui?

Keitto oli paksua ja lämmittävää. Ja kohtalaisen tulista. Nuoriso tykkäsi kovasti; kaikkien mielestä keitto meni heittämällä jatkoon. Itselleni keitto oli ehkä aavistuksen liian tulista. Jäin vähän arpomaan, meneekö resepti jatkoon. Mutta kylmänä talvipäivänä keitto oli juuri omiaan.

Tulisuutta sai taitettua fraichenokareella ja syömällä keiton kanssa leipää. Ehkä seuraavalla kerralla kuitenkin käytän kaupan mietoa ras el hanoutia.

Marokkolainen linssikeitto 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti