Ruuan valmisteluun ei kulu pitkää aikaa, mutta karjalanpaistin tapaan pata saa muhia uunissa useamman tunnin. Runsasta pippurimäärää ei kannata kavahtaa - potkua tulee juuri sopivasti. Kannattaa muistaa, että huono punaviini on huono punaviini myös ruuassa.
Peposon resepti on alkujaan keskiaikainen muotiruoka.
Peposo - firenzeläinen pippurinen lihapata
1 kg naudan paistia
3 rkl mustapippuria
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
3 porkkanaa
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
3-5 salvianlehteä
2 tl karkeaa suolaa
1 pullo (0,75 l) chiantia
![]() |
Ja uuniin! |
Paloittele sipuli ja porkkanat, viipaloi valkosipulinkynnet ja lisää pataan. Lisää loput mustapippurit kokonaisena, salvian lehdet ja suola. Kaada päälle punaviini ja hauduta pataa 2-3 tuntia 150 asteen uuninlämmössä.
Tarjoa polentan tai perunasoseen kera.
#anunkeittiössä peposoon laitettiin emännän lempiyrttiä salviaa ohjetta runsaammalla kädellä, ja padan kanssa tarjottiin keitettyjä perunoita, jotka lopuksi ruskistettiin voin ja yrttien kanssa uunissa, sekä salaattia. Perinteisesti peposon kanssa tarjotaan - tietenkin - hyvää leipää ja lasi chiantia.
Buon appetito!



Lähde:
Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana. Marita Joutjärvi & Vittorio Giannini. readme.fi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti