keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Koronapäiväkirja: Dolce farniente?




Maailma on vetäytynyt kasaan kodin ympärille. 

Maalis-huhtikuussa projektit porhalsivat vielä omaa vauhtiaan, vaikka elämä ympärillä hidastui. Toukokuussa on ollut rauhallisempaa. Töitä on vaihtelevasti. Päivät sekoittuvat toisiinsa. Ei tiedä, onko arki vai pyhä, ellei Hesarin kulmasta tarkista.

Ihmettelen veltostumista. Tekeminen ottaa enemmän aikaa kuin aiemmin; normiaskareisiin saa kulumaan päivän helposti. Ja siivous. Miten siihen on niin vaikeaa ryhtyä, vaikka siistissä ympäristössä tunne asioiden hallinnasta ja omasta kontrollista on hetken kohdallaan?

Lukeminenkaan ei etene yhtään sen vauhdikkaammin, vaikka aikaa olisi kuinka. Kirja viikossa tahdilla mennään. Kummastelen, miten joskus ehdin tehdä yrittäjän normipäivät töitä, käydä salilla, lukea, tehdä käsitöitä, leipoa, kokata ja vielä käydä innokkaana erilaisissa paikoissa.  

Olen sortunut Netflixiin. Vanhoja urheilutoistoja tai koronakeskustelua illasta toiseen ei jaksa määräänsä enempää. Olen katsonut toukokuussa telkkaria enemmän kuin varmaan edellisen vuoden aikana yhteensä. Välttelen sarjoihin sitoutumista, mutta Viikingit oli pakko kahlata läpi, kun sen oli aloittanut. On runsaassa ruutuajassa hyväkin puoli: käsitöiden eteneminen. Koon 48 kirjoneulesukat ohuesta langasta eivät ole mikään nopea projekti.

Huoli läheisistä saa väsymään, ulkoisista virikkeistä kumpuava luovuus näivettyy


Viihdyn kotona, mutta kaipaan muualle. Kirjastojen uloslainauksen avaaminen sai ilon läikähtämään. Odottelen pitkää listaa kirjoja varauksesta. Mavetulokset ovat todennäköisesti heikoilla, kun joskus taas salille päästään, mutta kävelykunto on entistä ehompi. Vyötärölle on ilmestynyt koronamakkara.

Salikaipuun lisäksi kaipaan ystäviä, kahviloita ja ravintoloita – ja Italiaa. Ja sitä yrittäjän vapautta, että työt voi aikatauluttaa siten, että kampaajalle, salille tai kahville voi mennä keskellä päivää, ja työt voi hoitaa silloin kun parhaiten sopii. Nytkin voi, mutta se toinen puoli – että menisi jonnekin ihmisten ilmoille kesken kaiken – puuttuu. Kissan mielestä tilanne on varmaan ollut suorastaan erinomainen.

Rajoitteiden purkuun suhtaudun varauksella. Toisaalta odotan kesäkuun alkua malttamattomana kuin lehmä kevätlaitumelle pääsyä. Ja toisaalta mietin, että mikä tilanteessa on oikeasti muuttunut niin paljon, että ryntäisin isoihin ihmisjoukkoihin.

Tämä kevät on ollut pitkä. Kesä tulee koronatilanteesta huolimatta. Aurinko paistaa, talo saa uuden maalipinnan ja kasvimaalla perunat ja yrtit odottavat lämmintä säätä. Ilmassa on toiveikkuus.

Minä taidan kömpiä seuraavaksi kissan viereen päiväunille.