Isossa starttipaketissa oli lasiastia, jossa juoma tehtäisiin, scoby, startterineste, irtotee ja sokeri, tykötarpeina vielä keittiöpyyhe käymisastian päälle.
Yksinkertaistettuna homma menee näin: keitä iso kattilallinen vahvaa sokeriteetä. Laita jäähtynyt tee scobyn ja startterinesteen kanssa lasiastiaan, peitä pyyhkeellä ja anna tekeytyä noin viikon verran. Meduusan näköinen scoby-sieni huolehtii siitä, että juoma lähtee käymään, ja kehittää pirskahtelevan koostumuksen. Sitten pullotus ja maustaminen, toinen fermentaatio, jos niin haluaa, ja valmis juoma jääkaappiin.
Millaista oli?
Alkuun kahden sivun ohjeet tuntuivat vaikeilta omaksua. Luin ohjeita moneen kertaan. Pelotti, meneekö kaikki oikein, vai tuleeko satsista etikkaa tai vatsatauti. Tai pahan makuista. Ei tullut mitään näistä. Tuli terveellistä hyvinvointijuomaa kolme litraa, ja scobylle poikanen.
Sormi suussa
Ensimmäinen tenkkapoo tuli, kun kombucha oli valmis. Mitä ihmettä scobylle sitten pitäisi tehdä?
Onneksi The Good Guys neuvoo aloittelijoita sivuillaan. Hetki vain, ja olin perustanut scoby-hotellin.
Scoby jälkeläisineen ei ehtinyt kauaa lomailla. Kaupasta haettiin lisää luomu ruokosokeria, ja sitten vain punnitsemaan erilaisia irtoteesekoituksia seuraaviin satseihin.
Mitä mausteeksi?
Rakastan sitruunaa, ja useimmiten puristan luomusitruunan mehua kombuchan mausteeksi toiseen fermentaatioon. Kotiväen mielestä maku muistuttaa hieman simaa, mutta ei ole niin makeaa.
Kokeilin myös mansikoita. Ei-niin-makea-fresita, oli tuomio. Jos kokeilet pakastemarjojen kanssa, suosittelen siivilöimään ne pois maustumisen jälkeen. Muuten mansikat voivat lähteä käymään melko vikkelästi.
Myös maustamaton kombucha toimii. Yleensä jätän yhden pullon maustamatta, ja kahteen laitan sitruunaa. Ja enempää satsista ei kerralla tulekaan - startterinestettä pitää muistaa jättää seuraavaa satsia varten. Ja scoby-hotellin hengenpitimiksi.
Olen hurahtanut kombuchaan. Valmista juomaa on lähes aina jääkaapissa, ja uusi erä kehkeytymässä. Nautin sitä noin lasillisen päivässä.
Suosittelen kokeilemaan! Lisävinkit ja tarkat ohjeet kannattaa lukea The Good Guys'n sivuilta https://www.thegoodguys.life/
Kombuchan tekeminen kotikonstein on yllättävän helppoa.
Cin cin!
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti