torstai 3. tammikuuta 2019

Joulun jämäruuat uusiksi herkuiksi: mitä sanoisit Shepherd's piesta?

Ruuan haaskuu harmittaa. Uusioperheen tapaninpäivän joulun viettoon ei osaa vieläkään varautua oikealla ruokamäärällä. Eikä varmaan koskaan opikaan. Ne ruuat, jotka edellisvuonna katosivat viimeistä murua myöten, eivät tänä vuonna olleetkaan suosikkeja. Tai toisin päin. Vieraiden määrääkään ei osaa arvata etukäteen. Kertaalleen pakastettuja kokkailuja ei pakasteta uudestaan - mihin siis käyttää kaikki ylijäämäsapuska siinä vaiheessa, kun kinkku ja laatikot eivät kerta kaikkiaan enää uppoa?

Jos pähkäilit saman ongelman parissa pyhien jälkeen, tässä muutama resepti varastoon ensi joulua varten. Kalapöydän lopuista voi tehdä perinteisen lohi-riisilaatikon. Laatikot taipuvat karjalanpiirakoiksi, jauhelihapaistokseksi tai sämpylöiksi. Kinkku kuutioiksi, pakkaseen ja laskiaispöydän hernekeittoon - tai herkulliseksi karamellipossuksi vaikka uuden vuoden pöytään. Bon Appetit!

Lohi-riisilaatikko


Jos graavikalaa jäi yli, pilko loput ruokaisaan laatikkoon. Ihanan vanhanaikainen ja herkullinen ruoka, joka yhdistyy muistoissa mummolaan. Tarjoa ruisleivän sekä suolakurkkujen, etikkapunajuurten tai hölskytyskurkkujen kanssa.

4 dl riisiä
2 keitettyä kananmunaa
5 dl maitoa
3 kananmunaa
suolaa, mustapippuria
300 g kylmäsavu- tai graavilohta
Voita

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Keitä riisi. Sekoita valutettu riisi, hienonnetut keitetyt kananmunat ja paloiteltu kala. Tee munamaito, mausta suolalla ja pippurilla.
Voitele uunivuoka, kaada riisiseos vuokaan ja munamaito päälle. Vuole päälle reilusti voilastuja. Paista noin 35 minuuttia.

Shepherd's Pie -muunnos

Ehkä olet syönyt perunamuusista tehtyä Shepherd's Pieta Jamie Oliverin vegeversiona tai perinteisenä jauheliharuokana? Tämä muunnos hyödyntää loput kermat sekä lanttu- ja perunalaatikon loput. Itse käytin puolet lanttu- ja puolet perunalaatikkoa.

Arviolta n. 800 g peruna- ja/tai lanttulaatikkoa
2 dl kermaa
1 kananmuna
1 tl yrittisekoitusta tai esim. timjamia, oreganoa tai basilikaa
suolaa ja mustapippuria

400 g jauhelihaa
1-2 sipulia
1 porkkana raasteena
suolaa
2-4 valkosipulin kynttä
1 tl yrttisekoitusta
1 rkl ketsuppia
1 tlk tomaattimurskaa

Juustoraastetta

Valmista ensin kastike. Ruskista jauheliha, ja kuullota hienonnettu sipuli, puserretut valkosipulinkynnet ja raastettu porkkana. Lisää tomaattisose ja ketsuppi. Mausta.
Levitä kastike voidellun vuoan pohjalle.

Notkista laatikon loput isossa kulhossa, sekoita joukkoon kerma, kananmuna ja mausteet. Lusikoi seos kastikkeen päälle vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Karjalanpiirakat voi tehdä myös laatikoista

Karjalanpiirakoiden veivaaminen ei ole niin työlästä kuin etukäteen voisi ajatella. Pulikka toimii paremmin kuin kaulin, mutta silläkin pärjäät, jos pulikka ei kuulu keittiösi vakiovarusteisiin.

2 dl kylmää vettä
1,5 tl suolaa
3,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja

Peruna- tai porkkalaatikkoa

Voiteluun:
1 dl kiehuvaa vettä
50 g voita

Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja leivo siitä tanko. Jaa tanko noin 20 palaan. Pyöritä palaset palloiksi ja litistä. Kauli palaset ohuiksi soikioiksi.  
Laita piirakoiden keskelle koko korkeudelta peruna- tai porkkanalaatikkoa ja rypytä reunat yhteen. 

Paista 275 asteessa paljaalla pellillä (voitelemattomalla pellillä / ilman leivinpaperia) n. 20 minuuttia.
Voitele piirakat kiehuvan kuumalla voi-vesiseoksella molemmin puolin ja anna hautua leivinpaperin ja pyyhkeen alla. 

Vinkki! Taikina kuivuu nopeasti, pidä palaset peitettynä muovilla tai kostealla pyyhkeellä. Kauliminen kannattaa tehdä useassa erässä, esim. 1-3 piirakkaa kerrallaan. 


Sämpylät porkkanalaatikosta

Kauraisten porkkanalaatikkosämpylöiden alkuperäinen resepti löytyy K-Ruoka-sivuilta.

1/2 l maitoa
2 pss kuivahiivaa
4 dl sämpyläjauhoja
400 g porkkanalaatikkoa
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa

6-7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää suola, kaurahiutaleet, sämpyläjauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu sekä porkkanalaatikko. Anna kohota puolisen tuntia liinalla peitettynä. 

Alusta taikinapohjaan vehnäjauhot ja viimeisenä öljy. Kumoa löysähkö taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja leivo jauhojen avulla tanko, jonka leikkaat isoiksi paloiksi. 

Nosta palat lastan avulla leivinpaperille uunipellille ja anna kohota liinalla peitettynä vähintään 15 minuuttia. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. 
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia kypsiksi.

Karamellipossu

Edelleen suuri suosikki vaikka uudenvuoden tarjottavaksi. Resepti vuodelta 2017 löytyy tästä blogipostauksesta: https://nununtayttaelamaa.blogspot.com/2017/01/karamellipossua-kinkun-jamista.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti