tiistai 14. tammikuuta 2025

Uusi resepti viikossa 5/52: Appelsiinilla, rosmariinilla ja timjamilla maustettu suola

Tämä ohje pomppasi somesta silmille, ja jo kuvasta pystyi aistimaan ihanan appelsiinin ja yrttien tuoksun. Lipstikkasuola meillä on jo vakio, joten tätä piti kokeilla. Tein puolikkaan annoksen - ja sitäkin riitti pariin lasipurkkiin. 

Appelsiini-yrttisuola

2 kupillista karkeaa meri- tai vuorisuolaa
3 ruokalusikallista tuoreita rosmariininlehtiä
1 ruokalusikallinen tuoreita timjaminlehtiä
6 appelsiinia  

Tee näin

Mittaa suola isoon kulhoon.

Huuhdo ja kuivaa yrtit, hienonna lehdet ja lisää ne suolan joukkoon.

Pese ja kuivaa appelsiinit. Ota terävällä kuorijalla ohuita suikaleita appelsiinin kuoresta. Vältä valkoista osaa. Leikkaa suikaleita veitsellä tarvittaessa pienemmiksi. 

Purista kahden appelsiinin mehu. Lisää appelsiinimehu ja kuorisuikaleet suolan ja yrttien joukkoon. Sekoita hyvin.

Levitä suolaseos leivinpaperin päälle pellille. Kuivata noin 100 asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes suola on kunnolla kuivunut. Sekoita pari kertaa kuivumisen aikana.

Riko isot kokkareet haarukalla. Purkita tiiviiseen lasipurkkiin. 

Miltä maistui? Miten tuunasin? 

Meillä oli isoja appelsiineja, joten vähensin appelsiinin määrää. Puolikkaaseen annokseen (yhteen kupilliseen) suolaa käytin yhden ison appelsiinin kuoren ja puolikkaan mehun. Kuorisuikaleita leikkasin vielä veitsellä pienemmiksi. Yrttejä laitoin ohjeen mukaan. 

Suola vaikutti hyvin kostealta, jopa märältä, kun laitoin sen uuniin. Mehu tuntui jumahtavan kiinni leivinpaperiin, joten kannattaa sekoitella kuivaamisen aikana. 

Lopuksi hienonsin osan kuivatusta suolasta vielä monitoimikoneessa. Nyt on appelsiini-yrttisuolasta sekä karkea, että hienompi versio tarjolla :)  

Suola tuoksuu ihanalle. Appelsiinia voisi omasta mielestäni olla enemmän, joten ensikerralla sitten ohjeen mukainen määrä.  

Appelsiini ja yrtit maistuvat, mutta eivät hallitsevasti.Suola on pääosassa. Kolmevuotias makutuomari sanoi tuoksua ihanaksi. Tällä suolalla piti maustaa myös makutuomarin lempiruoka, gnocchipasta. Sen lisäksi tätä aion ripauttaa kalaan ja sisilialaisiin ruokiin perussuolan asemasta. 

Seuraavaan versioon kokeiluun sitruunaa ja salviaa? Kenties. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti